Afbeelding
Foto: Robert Meijer, Dienst Justitiële Inrichtingen

Prokkelstage in gevangenis De Schie in Rotterdam

Algemeen 197 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

Donderdag 7 juni bezoeken 10 personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) de Penitentiaire Inrichting Rotterdam, locatie De Schie. Het gaat om mannen en/of vrouwen die op de scheidslijn staan van criminaliteit of deze in sommige gevallen al zijn overgegaan. Door de LVB’ers kennis te laten maken met de gevangenis krijgen zij meer inzichten in hoe het is om gedetineerd te zijn.

De gevangenismedewerkers (met name de casemanagers) leren door deze ontmoeting hoe ze beter om kunnen gaan met LVB’ers. Daarnaast hopen ze op deze manier de LVB’er in te laten zien dat dit niet de plek is waar ze terecht moeten komen. Het bezoek wordt afgelegd in het kader van de Nationale Prokkelstagedag. De LVB’ers worden begeleid door medewerkers van Humanitas DMH. Tijdens de dag krijgen de ‘stagiaires’ een uitgebreide rondleiding door de gevangenis, een training ‘Kies voor verandering’/breakout die ook aan gedetineerden wordt gegeven en een gesprek met een gedetineerde. De dag wordt afgesloten met het bespreken van de indrukken met elkaar.

LVB in detentie
Precieze cijfers zijn er niet, maar uit screenings kan geconcludeerd worden dat zo’n 30 procent van de justitiabelen een licht verstandelijke beperking (LVB) heeft. Iemand met LVB heeft een beperkt IQ van onder de 85 en een beperkt aanpassend vermogen. Dat heeft consequenties voor zijn gedrag. PI Rotterdam wil zo goed mogelijk met deze populatie leren omgaan en daar in investeren. Zo wordt er gebruik gemaakt van de expertise van hulporganisaties, maar ook binnen de muren van de inrichting zijn hulpmiddelen beschikbaar. Zo is er de SCIL: Screener voor intelligentie en licht verstandelijke beperking. Deze eenvoudige methode geeft in 9 van de 10 gevallen een juist vermoeden van LVB. Vervolgens kan het handelen daarop worden aangepast. Met de juiste aanpak, krijgen ook LVB’ers in detentie de aandacht die nodig is.


Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Een Prokkelstage is een stage voor één dag voor iemand met een beperking bij een bedrijf. Het is een laagdrempelige manier voor bedrijven en mensen met een beperking om kennis met elkaar te maken. De stagedag vindt plaats in de Prokkelweek. Tijdens deze week wordt er aandacht gevraagd voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Naast de gevangenis in Rotterdam doen ook de penitentiaire inrichtingen in Sittard, Leeuwarden en Dordrecht mee aan de Prokkelweek.

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant