Time4You
Time4You Foto: VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland

Bij Time4You zijn azc-kinderen gewoon ‘gewone’ kinderen

Algemeen 173 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

Meer dan twintig kinderen zitten rond tafels, rennen door de gangen, vlechten het haar van de ‘juffen’, donderjagen, klieren, lachen en gieren. Of knutselen ontspannen, ingespannen. Gewone kinderen.

Veel van deze kinderen (van 8 tot 12 jaar) wonen hun hele leven al in een azc. Sommigen verhuisden in een paar jaar tijd al veertien keer. Van azc naar azc. Het zijn gewone kinderen, in een ongewoon leven. Ze groeien op in een ongezonde situatie, vol spanning. Zonder al te veel plek zichzelf te zijn, even alleen te zijn. Kind te zijn.

Vandaag wel. Op maandagmiddag is het in azc Katwijk tijd voor Time4You, op het azc Beverwaard in Rotterdam is dat op de woensdagmiddag. Time4You richt zich op de empowerment van kinderen in de centrale opvang. Tijdens Time4You wordt er een veilige omgeving gecreëerd waarin kinderen - als zij daarvoor kiezen, hun verhaal kunnen doen. Dat kan gaan over leuke dingen die hen bezighouden, maar ook om vragen of zelfs problemen waarmee ze rondlopen. Time4You heeft dus ook een signalerende functie.
Maar Time4You draait natuurlijk ook om plezier. Met spel, creatieve activiteiten en verschillende thema’s worden de kinderen uitgedaagd en geprikkeld.

Hartjes
Aya (9) is sinds de start van Time4You één van de vaste bezoekers. ‘Ze was in het begin hyper en heel agressief. Er zat zoveel boosheid in dit meisje’, zegt ‘knutseljuf’ Manon die als vrijwilliger bij het project betrokken is. ‘Het heeft een jaar geduurd voordat ze ons wat ging vertrouwen en tot rust kwam’. Vandaag schildert Aya het ene hartje na het andere.
Die woede en onrust… ‘Juf’ Rosa begrijpt het wel. ‘Na elke verhuizing moeten ze weer hun plekje vinden. En soms lijkt het zelfs alsof ze letterlijk voor dat plekje moeten vechten. Dan staan ze als bokken tegenover elkaar.

Dromenvangers
Rosa is leerkracht op een basisschool. Vandaag is ze knutsel- en knuffeljuf op het azc. ‘We waren eerst twee middagen in de week open, maar om dat draaiende te houden, zijn we helaas met te weinig vrijwilligers. Deze kinderen kijken echt de hele week uit naar Time4You. Het is een beetje vastigheid in een onzeker leven. Dat gun ik hen. Daarvoor hou ik graag mijn middag vrij.’
Er worden vandaag dromenvangers geknutseld. Niet voor niets, want dat is een mooie aanleiding de kinderen over hun dromen te bevragen. In die vertrouwde sfeer, met persoonlijke aandacht, beginnen kinderen ineens te vertellen. En soms de meest heftige dingen. Meer nachtmerries dan dromen dus.

Moonwalk
Uchiralt (8) heeft wel een mooie droom. Ze wil Michael Jackson worden, zegt ze, de ogen half verstopt onder een roze hoed die het hele knutseluurtje op blijft. Heel schuchter volgt een ultra korte demonstratie van de moonwalk. Dan duikt ze weer verder weg in haar hoed, achter haar prachtige tekening van de ooievaar die binnenkort bij het gezin uit Mongolië op bezoek komt. ‘Ik krijg een broertje’, fluistert ze.
‘Het is wat betreft knutselspulletjes roeien met de riemen die we hebben’, zegt Manon. Veel geld is er niet beschikbaar, de materialen worden door de vrijwilligers vaak zelf aangeschaft, op eigen kosten. ‘Maar lege wc-rollen, oude kwasten, blokjes afvalhout… Het mooiste is: deze kinderen zijn overal blij mee.’
Het knutseluurtje is voorbij. Gewone kinderen slenteren straks terug naar hun ongewone huis, een hok waar hele gezinnen op elkaars lip zitten. Gewone kinderen die natuurlijk niet echt helpen met opruimen. Maar verder spelen, zo lang dat kan. Tot de juf zegt: ‘En nu is het genoeg! Tot volgende week.’

Op zoek naar financiële ondersteuning (en naar vrijwilligers)
VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland voert Time4You uit in de azc’s van Katwijk, de Beverwaard in Rotterdam, Rijswijk, Middelburg en Goes. Regionaal projectleider Dorien Ruiter is op zoek naar fondsen, bedrijven of particulieren die het project financieel willen ondersteunen, om bijvoorbeeld knutselspulletjes, voorleesboekjes of andere materialen te kopen. De kinderen zijn met ‘niets’ al tevreden, wij zijn om het project te blijven draaien geholpen met een paarhonderd euro steun.
Time4You is in Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Middelburg en Goes ook nog op zoek naar vrijwilligers.
Voor meer informatie: Dorien Ruiter, druiter@vluchtelingenwerk.nl
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant