Afbeelding

Openluchttheater Afrikaanderwijk presenteert Abrassa

Algemeen 200 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

Op zondag 8 juli presenteert het Openluchttheater Abrassa . Op deze middag omhelst de Kaap-Verdiaanse Cultuur de Afrikaanderwijk, Maria Barros is de Cultuurmakelaar van deze middag. De Kaap-Verdische eilanden voor de Oost-Afrikaanse kust hebben nauwe banden met Rotterdam. Als een volk van zeevarenden heeft zich hier een gemeenschap gevestigd. Maria Barros is een representant die de folkloristische gebruiken levend houdt en wordt beschouwd als een van die sterren die de Rotterdam-zuid zo exotisch maken. Met haar stichting Abrassa is ze initiatiefnemer van de Afrika-festivals die jaarlijks in het park plaatsvinden. Maria exposeert regelmatig haar kleurrijke arts en crafts in o.a. galerie Niffo en laat ons proeven van Kaap-Verdiaanse gerechten via de wijkkeuken. Voor het openluchttheater brengt ze diverse Rotterdamse groepen bij elkaar om ons te laten genieten van de warme, gastvrije cultuur van deze eilandengroep

De presentatrice van deze middag is Izzia de Luz die ook wat van haar muziek ten gehore brengt begeleid door gitarist Vladi Chando.

Hierna volgt een optreden door groep Flor das Ilhas die de Mazurka stijl vertolkt.

Stichting Abrassa houdt een modeshow van eigen ontworpen kleding.

Ook op deze middag treedt Casa Tiberius op met de Batuco.
Batuco is een muziekstijl die gekenmerkt wordt door vocale, van origine ceremoniële muziek, gebracht door vrouwen. Een solostem zingt een tekst, waarop een koor antwoordt. Het ritme wordt verzorgd door met de handen te klappen en te slaan op een opgerold stuk stof dat tussen de benen geklemd is. De liedjes worden doorgaans ter plekke geïmproviseerd, en zijn satirisch en/of kritisch van too

Schilderworkshop met Sofia Semedo.

Abrassa wordt aangedaan door TV- kok Hubert Trinidad in zijn ronde kookworkshops ‘Smullen met Hubert’. In een wervelende show neemt hij het publiek mee in de geheimen van zijn smakelijke en vooral gezonde recepten. Omstanders worden uitgenodigd om Hubert te assisteren bij de bereiding én te proeven.

Aan het eind van de middag treedt de in Feijenoord woonachtige Chando Graciosa op met zijn band. Chando is representant van de Funana stijl, opzwepende muziek op basis van de accordeon, ten tijde van de Portugese overheersing verboden om de Kaap-Verdiaanse bevolking vooral rustig te houden. Zijn eerste opnames dateren al uit 1997 toen Chando zijn leermeester en accordeonvirtuoos Mitori wist te bewegen opnames te komen maken in een Rotterdamse studio. Mitori en Chando werden onlangs herontdekt en touren wereldwijd; het fameuze folkfestival van Richmond maar ook Lowlands hebben onze Chando op het podium begroet.

Toegang gratis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant