Wanneer hittestress niet goed wordt aangepakt, is er kans op flauwtes of zelfs een hitteberoerte!”
Wanneer hittestress niet goed wordt aangepakt, is er kans op flauwtes of zelfs een hitteberoerte!” Foto: Adobe Stock

Werken in de warmte: is dat niet gevaarlijk?

Algemeen 111 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

Eddy kan niet meer. Gek. Na een uurtje werken is hij doodop. Natuurlijk is het warm vandaag, maar niet heel extreem. Terwijl hij voorzichtig terugloopt naar de kantine wordt het ineens zwart voor z’n ogen.

Veel medewerkers hebben deze dagen te maken met hitte. Dat hoort erbij. Maar zonder dat ze het weten, vormt dit vaak een serieus gevaar voor de gezondheid. Twee adviseurs van VeiligGoed geven advies. PBM-adviseur Laurens Kuiper legt uit: ,,Er is risico op hittestress. Zeker in combinatie met werkkleding kan het lichaam de temperatuur niet meer aan. Concentratieverlies, Uitdroging en duizeligheid zorgen voor de grootste risico’s. Maar ook hoofdpijn, kramp en huiduitslag zijn veelvoorkomende gevolgen van hittestress. Wanneer hittestress niet goed wordt aangepakt, is er kans op flauwtes of zelfs een hitteberoerte!”

Warme omgevingen

Maar wie hebben hier voornamelijk mee te maken? Kuiper: ,,Hitte of een warme werkomgeving kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan deze hete zomerdagen. Maar hittestress kan ook ontstaan in een warme productieomgeving. Door bijvoorbeeld stralingswarmte van een installatie, gieterij of werk in afgesloten ruimten.”

Onveilig werken

Ook Adviseur Werkveiligheid, Coert de Jongste waarschuwt voor werk in hitte: ,,Hoge temperaturen hebben altijd een negatieve impact op de productiviteit. Maar wat belangrijker is: door concentratieverlies is de kans op het maken van fouten en onveilig werken groter. Een van uw medewerkers die last heeft van hitte kan daardoor een risico vormen voor z’n collega’s!”

De belangrijkste factoren

Het werk stopzetten geen optie. Maar welke maatregelen kunnen dan helpen? Kuiper bracht de belangrijkste factoren in kaart. Deze informatie bundelde hij in een gratis kennisdocument voor werkgevers. ,,Omgeving, activiteiten en kleding spelen de belangrijkste rol. Als je deze aanpakt, kun je hittestress voorkomen. Daarbij is het belangrijk om niet alleen de temperatuur te meten, maar vooral de luchtvochtigheid. Die verstoort namelijk het verkoelingsmechanisme van het lichaam.”

Het probleem van koelvesten

De Jongste noemt ook de koelvesten. ,,Bij VeiligGoed zien we dat koelvesten erg in trek zijn. Werkgevers verwachten dat ze daarmee het probleem oplossen. Probleem is echter dat ze vaak het verkeerde koelvest bestellen: Bijvoorbeeld een verdampingsvest voor in de kas of juist een PAC-vest voor in de bouw. Maar zulke keuzes werken juist averechts. Wil je hittestress aanpakken met koelvesten, dan is goed advies dus essentieel. Dan zul je zien dat je medewerkers echt weer gezond en comfortabel werken. Daarom vraag ik altijd even door naar de werkomstandigheden”

Samen in gesprek

Ook Laurens Kuiper komt namens VeiligGoed regelmatig bij bedrijven die met hitte worstelen. “Hittestress is een nieuw fenomeen en er is geen concrete wetgeving. Maar als je samen in gesprek gaat, blijkt dat oplossingen vaak heel eenvoudig zijn!”

Laurens Kuiper geeft tips om hittestress te herkennen en aan te pakken. Zelf deze tips in de praktijk brengen? Download een overzicht op veiliggoed.nl/whitepaper-hittestress

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant