De Gevlekte witsnuitlibel is op IJsselmonde aangetroffen. Door het zomerse weer zijn de libellen extra actief. Of de libel zich hier definitief vestigt, is nog niet zeker.(Foto: S.D. Elzerman)
De Gevlekte witsnuitlibel is op IJsselmonde aangetroffen. Door het zomerse weer zijn de libellen extra actief. Of de libel zich hier definitief vestigt, is nog niet zeker.(Foto: S.D. Elzerman) Foto: S. D. Elzerman

Het zomerse weer zorgt voor de komst van zeldzame libellen

Algemeen 40 keer gelezen

Rotterdam - Het zomerse weer zorgt veel activiteit bij libellen. De afgelopen tijd zijn enkele zeldzame libellen op het eiland IJsselmonde ontdekt. Het gaat om Vuurlibel, Gevlekte witsnuitlibel en Sierlijke witsnuitlibel. Die laatste was tot vorig jaar alleen maar gezien in noordoost-Nederland. 

Er werden twaalf verschillende soorten geteld. Naast enkele algemene libellen werden ook drie bijzondere soorten ontdekt: Vuurlibel, Gevlekte witsnuitlibel en Sierlijke witsnuitlibel. In de plas bleek een kleine populatie Vuurlibellen aanwezig te zijn. Het verspreidingsgebied van de Vuurlibel heeft zich door het opwarmende klimaat van Zuid-Europa naar het noorden uitgebreid. De Gevlekte witsnuitlibel is meer een zwever en kan in sommige jaren massaal op nieuwe plekken verschijnen. Dit jaar lijkt zo’n invasie plaats te vinden.

De Sierlijke witsnuitlibel is een zeer zeldzame soort in heel Nederland. Na 1970 werd de soort lange tijd niet meer gezien, totdat hij in 2006 weer waargenomen werd. De enige populatie in Nederland leeft sindsdien in Nationaal Park De Wieden-Weerribben. Dit voorjaar is de bijzondere situatie dat rondzwervende Sierlijke witsnuitlibellen op diverse plekken verspreid door het land opduiken. IJsselmonde vormt tot nog toe slechts één van de vier gebieden in Zuid-Holland waar deze soort gezien is.

Libellen zijn goede graadmeters voor de waterkwaliteit. Op basis van de waarnemingen kan je stellen dat de waterkwaliteit in de plas wel goed zit. Het is voorlopig nog afwachten of beide wettelijk beschermde witsnuitlibellen zich blijvend vestigen op IJsselmonde. Daarvoor moet nog even geduld worden opgebracht, want het duurt twee jaar voordat larven zich ontwikkelen tot libel. Tot die tijd is het zaak om de waterkwaliteit op peil te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant