Julia Vermaat mag als steltenloper vooraan de optocht richting het nieuwe Luxor Theater lopen.
Julia Vermaat mag als steltenloper vooraan de optocht richting het nieuwe Luxor Theater lopen.

Bij Circus Rotjeknor willen ze graag ‘met z’n allen mooie dingen maken’

Algemeen 228 keer gelezen

Rotterdam - Dat wordt een spektakel zeg. Circus Rotjeknor bestaat 25. En gaat dat groot vieren!


Door Leanne Sneep

Wat in 1992 met een klein groepje kinderen begon, is uitgegroeid tot een circus dat niet meer weg te denken is uit de stad. Jeugdcircus Rotjeknor viert dit jaar dat het al vijfentwintig jaar bestaat en pakt zaterdag 30 juni groots uit in het nieuwe Luxor Theater. En daar is directeur Johan Both heel trots op: “Luxor is het grootste en mooiste theater van Rotterdam. We zijn enorm gegroeid als jeugdcircus en een stuk professioneler geworden, daar hoort ook een grote show bij.”

Afgelopen maanden is er hard getraind voor de voorstelling aanstaande zondag. Vanaf het circus op Katendrecht zal een grote optocht via de Rijnhavenbrug naar het theater bij de Erasmusbrug lopen. Daar presenteren circusartiesten van alle generaties een avondvullend programma: ‘De hoed en de rand’. Volgens Both heel bijzonder: “Circusartiesten die al in 1992 onderdeel waren van Rotjeknor, zullen aanwezig zijn. Veel van die artiesten reizen nu de wereld over, zijn werkzaam in het circusvak.”

Toch zijn ook juist de kinderen van nu aanwezig bij de voorstelling. Een van die jonge artiesten die meedoet, is Julia Vermaat (16). Ondanks dat ze nog maar een jaar bij jeugdcircus Rotjeknor rondloopt, mag zij als steltenloper vooraan de optocht richting het nieuwe Luxor Theater lopen. Ze is ontzettend dankbaar. “De sfeer binnen Rotjeknor is zo fijn en ongedwongen. Eigenlijk is er helemaal geen competitie en mag je vooral doen wat je leuk vindt.”

De moeder van Rosa (10) herkent die sfeer. Haar dochter loopt inmiddels al drie jaar rond bij het circus. “Het is heel anders als bijvoorbeeld een sportvereniging. Plezier staat voorop maar als de kinderen echt iets willen leren, dan krijgen ze die kans en worden ze heel goed geholpen.”

Die ongedwongen sfeer is volgens Both ook de kracht van het jeugdcircus. “Ieder kind kan zichzelf zijn en heeft de vrijheid om op zijn eigen tempo te groeien. Het is niet voor niks dat er echt een aantal kinderen zijn uitgegroeid tot grote circusartiesten en het leuke is, zondag kunnen we als stad weer genieten van al dat talent.” Af en toe probeert Both terug te grijpen naar de motivatie die ze hadden toen ze met het circus begonnen. “Met z’n allen mooie dingen willen maken en daar best een stapje verder in te durven zetten. Zolang we dat gevoel blijven houden, komt het goed.”

Kijk voor meer info over de jubileumvoorstelling van zaterdag 30 juni op www.luxor.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant