Jantien tijdens de boeklancering van haar debuutroman Bickle samen met oude studievriend en cabaretier Richard Groenendijk. (Foto: Kim Holterman)
Jantien tijdens de boeklancering van haar debuutroman Bickle samen met oude studievriend en cabaretier Richard Groenendijk. (Foto: Kim Holterman) (Foto: Kim Holterman)

Optimistischer dan Jantien van Driel maken ze ze niet

Rotterdam - Ze geniet met volle teugen. Van álles! Precies dat optimisme en die levensvreugde knallen van de pagina's in haar debuutroman Bickle. Jantien van Driel (1971) had zich geen mooier debuut voor kunnen stellen. Lovende recensies en enkele maanden na lancering al helemaal uit de kosten.

Door Karin  Moerman

Optimistischer dan Jantien van Driel maken ze ze niet. Zelfs op een druilerige maandagmorgen bruist ze van de energie als het over schrijven en Bickle in het bijzonder gaat. Het gaat hard met het boek, dat in een notendop over opkomen voor jezelf en gelukkig zijn gaat. 'Ben je aan het doen wat je gelukkig maakt?' is één van de hoofdvragen die bij Jantien, sinds haar studietijd 'Rotterdamse' en inmiddels moeder van drie tieners, in haar werk centraal staat. Want naast schrijfster is ze ook schrijfcoach, met flink wat ervaring in Communicatie en Marketing. Jaren geleden maakte ze zelf de switch: van doen wat je dénkt dat je moet doen, naar doen wat je echt wílt doen. Sindsdien probeert ze anderen van deze positieve levensinstelling te overtuigen. ''Niet zweverig of op een geitenwollensokken-manier, maar ik ben er wel serieus over. Ik word tegenwoordig steeds meer gevraagd voor lezingen en daar vertel ik natuurlijk ook over Bickle en hoe belangrijk het is om gelukkig te worden van wat je doet. Empowerment, zo zou je het ook kunnen noemen.''

Het schrijven van Bickle kostte Jantien drie jaar. Dankzij cursussen 'Scriptschrijven voor drama en soap' zette ze snel een structuur op, die houvast gaf op de momenten dat het schrijven niet vanzelf ging. Gelukkig zijn alle inspanningen niet voor niets geweest. ''De recensies zijn hartstikke positief!'' zegt Jantien, die voor de lancering van Bickle oude studievriend en cabaretier Richard Groenendijk wist te strikken. Die was overigens zó enthousiast dat hij meteen riep dat er een film van moest komen. Jantien neemt het compliment in alle bescheidenheid aan. Een film zou mooi zijn, maar lijkt een ver stipje aan de horizon. Zelf wil ze liever nadenken over een vervolg, vooral 'omdat hoofdpersoon Sabine nog zoveel meer stappen kan zetten'. ''Ik zie het als Suske & Wiske, daar is ook een hele serie van gemaakt.'' Inmiddels ligt het boek, naast vele boekwinkels, ook in alle bibliotheken!

Bickle (ISBN: 978-94-92619-01-3), uitgegeven door The Love Train Publishers is te koop in de boekhandel en via www.bickle.nl voor € 18,99. Bickle winnen? Laat ons weten wie echt een Bickle is, wie het boek verdient en waarom via redactie.hl@persgroep.nl!

Do's and dont's

Favoriete dag?

Zondag: Vroeg naar het bos met de hond, daarna naar mijn ouders in Oostvoorne, ben zo blij dat ik ze nog heb. Als ik thuiskom, zijn de kinderen net wakker en beginnen aan hun huiswerk. Ik vertrek dan naar mijn werkkamer en besteed tijd aan de week die komen gaat. Meestal sluiten we de middag af met een borrel. We eten op zondag met het hele gezin. Dan voel ik me een rijk mens.

Favoriete snack?

Bitterballen. Ik ben sowieso dol op frituren.

Leukste winkel in 010?

Keet, Oppert 2a. Bijzondere cadeautjes en als je zin hebt, drink je er een kop koffie.

Mooiste plekje?

De Van Brienenoordbrug van zuid naar noord. Als je eroverheen rijdt, zie je het perspectief van de skyline veranderen. Een rit over die brug geeft me echt het gevoel van thuiskomen.

Favo outfit?

Spijkerbroek, sneakers en mijn leren jasje. Alles wat lekker zit.

Grootste blunder?

Als brugklasser liep ik ooit een volle aula in. Op mijn allerstoerst groette ik een jongen uit de zesde klas. Wat voelde ik me trots, want hij zwaaide terug. Voor ik het wist lag ik languit op het marmoleum. Gestruikeld over een verdwaalde schooltas. Ik hoor de kinderen om me heen nog lachen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden