Afbeelding

‘De Moringa oleifera is een echte wonderboom’

Algemeen 238 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

Wonderboom Moringa Oleifera

Moringa oleifera staat bekend als de ‘wonderboom’ vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen, maar heeft niet echt een officiële Nederlandse naam. De boom groeit in subtropische klimaten zoals Afrika, Azië, Curaçao en her en der in Europa.

Superfood
Van de boom kan alles worden gebruikt: blaadjes, bloemen, zaadjes, schors en zelfs het hout. De bloemen van de boom zijn gekookt eetbaar. De wortel kan worden vermalen. Van de bladeren kan thee gemaakt worden. Moringa bladeren bevatten 92 voedingsstoffen, 46 antioxidanten en 25 x meer ijzer als spinazie! Dit is dus met recht een superfood.

De bladeren van de boom zijn rijk aan onder andere bètacaroteen, vitamine A, C, en E, proteïne, zink, koper, calcium, selenium, magnesium, fosfor, mangaan en ijzer en kalium, antioxidanten, omega 3, 6 en 9. De bladeren kunnen worden gekookt, of gebruikt worden in een salade. De zaden kunnen worden gebruikt om water te zuiveren, ze kunnen 98 procent van onzuiverheden en micro-organismen uit water te halen. De bladeren en vruchten kunnen worden verwerkt in medicijnen.

Goede aanvulling
Moringa Oleifera is rijk aan essentiële vitaminen en mineralen, meer dan welk ander voedingsmiddel dan ook. Dit kan veel voordelen bieden voor mensen met een tekort wegens een ziekte of aandoening. Ook mensen met slechte voedingsgewoonten kunnen veel baat hebben om Moringa als aanvulling te nuttigen. Niet alleen mensen met een tekort hebben baat bij Moringa want iedereen kan wat extra’s gebruiken. Ons eten is veelal bewerkt en we gebruiken veel kunstmatige voeding. Moringa is een heel goede aanvulling op het huidige voedselaanbod.

Moringa als kamerplant
Behalve dat de Moringa Oleifera gezond is voor lichaam en geest, voorkomt het ook nog eens ontbossing. De boom groeit namelijk het beste in een droge en zanderige omgeving. De weerstand van de boom is zo hoog dat hij niet gedood kan worden door droogte of een slechte bodem. Er zijn maar weinig bomen en planten die kunnen overleven op de ontboste vlaktes, maar de Moringa Oleifera voelt zich daar helemaal thuis. De kweek van de Moringa Oleifera in deze gebieden draagt dan weer bij aan de lokale economie. Een boom die goed is voor mens en milieu. De boom is heel sierlijk, en heeft prachtige fijne lichtgroene bladeren. De boom kan in het Nederlandse klimaat echter niet in de winter in de tuin overleven. Dan moet de boom in een kas of in de huiskamer. Daar kan de Moringa prima dienst doen als kamerplant.

Nu ook te koop in Rotterdam
Ad Deliën natuurgeneeskundig therapeut, schrijver van “Gids voor de geneeskrachtige kruidentuin” en klassiek homeopaat is kweker van de Moringa Oleifera. Ad is enthousiast over de vele gebruiksmogelijkheden van de wonderboom en is van mening dat de boom een prima aanvulling op het dagelijkse dieet is voor iedereen. Sinds mei 2018 is hij begonnen met het kweken van de wonderboom. De wonderboom is nu exclusief verkrijgbaar bij Fleurstudio in Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant