ScotsChurch Vasteland 1798
ScotsChurch Vasteland 1798 Foto: Archives

Schotten vieren dat ze al 375 jaar in Rotterdam zijn

Algemeen 314 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

‘The Scots Church, nu Scots International Church Rotterdam (SICR) genoemd, viert in september het 375-jarig jubileum. Hoe hebben wij een rol in het leven van Rotterdam in deze 375 jaar gespeeld?

Eerst in 1643 in de kapel van Sint-Sebastiaan op de hoek van de Meent in de Lombardstraat. Later in 1694 waren er meer dan 1.000 leden, boven op de gevluchte protestant Schotten waren er verschillende lokale Nederlanders. Een grotere kerk was daarom noodzakelijk en er was een plek op het Vasteland beschikbaar. De kerk is gebouwd van steen uit Schotland. Uiteraard was het verschepen van die steen een enorme onderneming. Het materiaal werd met zeilschepen vanuit Schotland over de Noordzee naar Rotterdam gebracht, voornamelijk als ballast, zonder kosten voor de kerk! De eerste diensten werden gehouden op 20 oktober 1697 en de laatste op zondag 12 mei 1940. Misschien kunnen vele van jullie op de foto van Het Vasteland de oude kerk herinneren. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog. Op 10 mei 1940 werd Nederland door de Duitsers aangevallen en op 14 mei volgde het bombardement van Rotterdam. Eén bom sloeg in op de Schotse kerk en vernietigde die volledig, Verschillende leden gingen zo snel mogelijk de verwoeste kerk in, en verzamelden de meest waardevolle spullen, waaronder de archieven en het communie-zilver, die in een kluis in de kelder waren opgeslagen.

Na de vernietiging van het kerkgebouw was de kerk (bijeén gehouden door het enthousiasme van de lokale leden, zonder predikant) als geloofsgemeenschap door donkere jaren heen. Er zijn altijd Rotterdammers geweest die om verschillende redenen lid van de Schotse kerk zijn geworden. Een belangrijke reden was en is de wens om beter Engels te leren en te spreken.

Die groep kon na de oorlog de kerk in Schotland ervan overtuigen dat hulp bij het bouwen van een nieuwe kerk nodig was. Opnieuw waren er verschillende Schotten die enorm geholpen hebben bij de wederopbouw van de congregatie en bij de bouw van het huidige gebouw aan de Schiedamse Vest. Deze keer waren het vooral de vrouwen. Romance hadden een rol gespeeld! Nederlandse mannen die tijdens de oorlog enige tijd op leger- en marinebases in Schotland hadden doorgebracht waren verliefd en trouwden met Schotse meisjes en bracht ze terug naar Rotterdam. De eerste dienst in de nieuwe kerk werd gehouden op 2 september 1952.

De volgende stap in de heropleving en vernieuwing van de Schotse kerk was in de jaren ‘70 en ‘80 van de twintigste eeuw toen het gebouw ook tijdelijk woning werd van andere kerkgenootschappen Bovendien hebben veel Engelssprekende Afrikanen en internationale studenten woonachtig in Rotterdam zich bij de congregatie gevoegd. Mannen, vrouwen en kinderen van vele nationaliteiten zijn nu lid en daarom werd 20 jaar geleden besloten om “International” aan de naam toe te voegen.

Dat houdt in dat onze kerk een afspiegeling van de huidige internationale bevolking van Rotterdam is en blijft groeien op de wortels (roots) die 375 jaar geleden zijn geplant door de Schotten van toen.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant