Scène uit ‘Grip op ’t gesprek’
Scène uit ‘Grip op ’t gesprek’ Foto: Rijndam Revalidatie

In première: voorlichtingsfilm over grip op het gesprek bij afasie

Algemeen 70 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

Rijndam Revalidatie heeft een voorlichtingsfilm ontwikkeld voor partners van mensen met afasie, een taalstoornis als gevolg van hersenletsel. Hierin wordt op aansprekende en herkenbare wijze de invloed van afasie op alledaagse gesprekken uitgelegd. De film ‘Grip op ‘t gesprek bij afasie’ is te vinden op www.rijndam.nl/grip en is daarmee toegankelijk gesteld voor landelijk gebruik.

Invloed van de partner
“Bij afasie zijn niet alleen de personen met afasie beperkt in hun communicatie maar ook hun (gespreks)partners”, vertelt Sandra Wielaert, logopedist bij Rijndam en initiatiefnemer van de film. “Uit onderzoek blijkt daarnaast, dat partners zich vaak weinig bewust zijn van hun invloed op hoe een gesprek kan verlopen. Partners kunnen onbewust en onbedoeld de communicatiebeperking van hun naaste met afasie benadrukken of zelfs vergroten.” Naar aanleiding van deze bevindingen heeft Rijndam de film ‘Grip op ‘t gesprek’ ontwikkeld.

Waargebeurd
In de 23-minuten durende film zijn verschillende conversaties te zien, gebaseerd op waargebeurde situaties. De kijker ziet herkenbare gesprekken die niet soepel lopen en krijgt vervolgens tips waarmee gesprekken veel beter gaan. De personen worden in de film gespeeld door acteurs. David, één van de partners die wordt nagespeeld, zegt na het zien van de film: “Het raakte ons beiden, heel bijzonder om mijn vrouw en mezelf zo terug te zien. De acteurs zijn goed gecast en onze gesprekken uitstekend in scene gezet. Wij hopen van harte dat de film mensen in dezelfde situatie als waar wij in zaten bewustmaakt van het nut van een gesprekstraining”.

Training
Partners van mensen met afasie kunnen verder op weg geholpen worden met de training PACT (Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training). De logopedist zet de PACT-training in om partners inzicht te geven in hoe zij met hun afatische partner kunnen communiceren en om ze te helpen hun conversatiestijl aan te passen en nieuw geleerde strategieën ook daadwerkelijk te gebruiken in de dagelijkse communicatie.

Voor meer informatie over de film ‘Grip op ‘t gesprek’ en de training PACT: Afasieteam van Rijndam Revalidatie, afasieteam@rijndam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant