De leden van de Kinderadviesraad van Rijndam zijn net beëdigd. Van links naar rechts Huseyn, Milou, Roxanne, Cas en Robin.
De leden van de Kinderadviesraad van Rijndam zijn net beëdigd. Van links naar rechts Huseyn, Milou, Roxanne, Cas en Robin. Foto: Rijndam Revalidatie

Kinderen adviseren Rijndam: ‘Nu zijn wij ook directeur!’

Algemeen 98 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

Zes patiënten in de leeftijd van 10 tot 18 jaar hebben nu een stem in het beleid van Rijndam Revalidatie. Rijndam is het eerste revalidatiecentrum dat kinderen vraagt mee te denken over de organisatie en inrichting van de zorg. Wie kan de kinderrevalidatie nu beter beoordelen dan de jonge patiënten zelf.

Kinderadviesraad
Vier jongens en twee meisjes zijn 25 september officieel beëdigd tot lid van de Kinderadviesraad. De raad zorgt ervoor dat de patiënten zelf kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden en wat hun wensen, initiatieven en oplossingen zijn. Zo krijgen de kinderen bij Rijndam een beleid dat afgestemd op hun behoeften en mogelijkheden. Bertjo Renzenbrink, bestuurder van Rijndam licht toe: “Wij vinden de mening van onze patiënt cruciaal. We hebben al sinds jaar en dag een cliëntenraad waarin volwassenen ons bijstaan met adviezen. Wij zijn heel trots. We hebben behoefte aan kinderen die meedenken.”.

Waardevol
De raad adviseert het bestuur namens álle patiënten onder de 18 bij Rijndam en houdt hierbij dus rekening met alle leeftijden en aandoeningen. Renzenbrink: “Wij hebben er alle vertrouwen in dat de Kinderadviesraad met waardevolle aanvullingen voor Rijndam en kinderrevalidatie in algemene zin komt.” Robin, kinderraadslid, is enthousiast: “Nu zijn wij ook directeur!”. De raad komt 4 keer per jaar bij elkaar.

Visie en voordelen
Rijndam vindt het belangrijk dat patiënten meedenken tijdens hun eigen revalidatietraject; zo krijgen zij regie over hun eigen proces. Rijndam trekt deze visie nu breder en biedt haar jonge patiënten een podium in de vorm van een Kinderadviesraad. Daarbij is participatie in de Kinderadviesraad een leerschool; het is een manier om talenten, vaardigheden en competenties te ontwikkelen. Dit geeft het kind zelfvertrouwen om zo zelfstandig mogelijk aan de maatschappij te kunnen deelnemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant