Kunstenares bij de betonnenwand
Kunstenares bij de betonnenwand Foto: Judy van Luyk

ARTIST versus CONCRETE

Algemeen 54 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

ARTIST versus CONCRETE is een kunstwerk in de openbare ruimte te Rotterdam, dat gedurende 6 maanden verandert - een doorlopende performance van 30 september 2018 t/m april 2019.

Judy van Luyk probeert een grote betonnen muur van 3 meter hoog en 2 meter breed, op een mooie manier te slopen. Gedurende 6 maanden gaat zij tussen de 2700- 4500 gaten boren in deze wand. De boormachine gebruikt Judy van Luyk, zoals een schilder een kwast hanteert of een beeldhouwer een beitel. Eerst boort zij kleine gaten en later grotere zodat er een beeld ontstaat en ook weer verdwijnt, totdat de muur langzaam afbreekt. Of het Judy van Luyk gaat lukken om de wand uit elkaar te laten vallen, is de vraag. Zo’n wand is niet niks en gemaakt van sterk beton. Wellicht wint de betonnen wand, of wordt het uiteindelijk gelijk spel. Het publiek kan mee beslissen, want voor elke gedoneerde euro, boort zij 2 gaten. Donatie voor ARTIST versus CONCRETE via de volgende link: https://www.ing.nl/particulier/betaalverzoek/index.html?trxid=5dPxiX3JRhph0oTpGU78g3i7

Het gaat niet alleen om het vernietigen, maar vooral om de wijze, waarop dit gebeurt en de schoonheid daarvan. Een gat in een muur kennen we allemaal. Maar zoveel gaten bij elkaar, totdat we zien wat er achter het oppervlak verscholen ligt, komen we niet elke dag tegen. Judy legt met haar werk graag de nadruk op de kwaliteit van imperfecties en de schoonheid ervan. Zoals een gat in een muur en de afbraak van een wand mooi kunnen zijn.

De muur waarin Judy boort geeft geen grens aan tussen daar en hier, maar kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Voor Judy zelf is het dubbel. Aan de ene kant is de muur die haar huis scheidt met die van de buren erg prettig. Anderzijds vindt zij de muur tussen Mexico en de VS onaanvaardbaar. Figuurlijk, loopt iedereen binnen onze maatschappij wel eens tegen een muur. Dat is waar het Judy vooral omgaat. Hoe ga je daar mee om? Je hebt een doel voor ogen en knokt om het voor elkaar te krijgen, totdat je een grens tegenkomt. Je probeert er omheen te gaan of er overheen te klimmen, maar erdoorheen kan dus ook!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant