Alida wordt ook dit evenement vergezeld door haar moeder en coach Jacqueline Goormachtigh. (Foto: Emile Hilgers)
Alida wordt ook dit evenement vergezeld door haar moeder en coach Jacqueline Goormachtigh. (Foto: Emile Hilgers)

Alida alleen met discus

Algemeen 16 keer gelezen

Rotterdam - Ze kan moeilijk kiezen tussen discus en kogel. Meestal wint Alida van Daalen bij grote toernooien op beide disciplines medailles, maar voor de Jeugd Olympische Spelen volgende maand in Buenos Aires werd ze voor het blok gezet. Ze koos voor discuswerpen.


(Door Emile Hilgers)

“Het wordt een ander evenement dan het Jeugd Olympisch Festival vorig jaar in Hongarije”, verwacht de 16-jarige atlete van Team NL. “Nóg groter, een vreemde cultuur, en langer reizen. Ik ben nog nooit verder geweest dan Europa. Er zijn ook andere regels. Meestal krijg je bij grote toernooien drie pogingen in de kwalificatie, drie in de halve finale, en drie in de finale. In Buenos Aires werp ik de eerste dag vier keer en krijg ik de tweede dag opnieuw vier kansen. Ze willen niet dat er deelnemers afvallen.”

Dat ze niet kan toeleven naar een finale vindt Alida wel jammer. “Dat maakt het minder spannend.” Ze heeft wel een doel waar ze op kan focussen: “Ik wil altijd winnen, maar ik wil óók heel graag voorbij 55 meter werpen.” Haar persoonlijk record met de discus staat op 53.66 meter en op het EK onder 18 jaar kwam ze met een zilveren worp van 52.93 meter ook al dichtbij.

Bij de Europacup met de A-junioren van PAC, enkele weken geleden in Spanje, viel de regen met bakken uit de hemel. “Het was een waterballet, er stond drie centimeter water in de ring.” Daar lukte het haar dus niet om haar p.r. aan te scherpen, maar in Argentinië krijgt Alida opnieuw een kans.

Ze is de enige van TeamNL die door de Atletiek Unie is gekwalificeerd, maar coach en moeder Jacqueline Goormachtigh reist mee als een van de begeleiders. Alida (lachend): “Volgens haar ben ik ‘te erg’ in vorm momenteel.”, Jacqueline: “Het belangrijkste dit toernooi voor Alida is ervaring opdoen.”

Uit de krant