Deel van het hoesje dat voor de archiefstukverkiezing 2018 is ingezonden.
Deel van het hoesje dat voor de archiefstukverkiezing 2018 is ingezonden. Foto: Platenhoes Asoosjale Orkest, Ton Ravesloot, 1972

Help Feyenoord-lied aan overwinning

Algemeen 184 keer gelezen

Rotterdam - Voor de landelijke archiefstukverkiezing 2018 zendt het Stadsarchief Rotterdam de getekende platenhoes (1972) van ’t Asoosjale Orkest in. Het roemruchte orkest (c. 1972-1982) bestond uit Kees Korbijn, Ton van Meer, Cor Coenen en het enig nog levende lid: Jacky van Dam (1938 geboren als Jaap Plugers). Hieronder een ingezonden toelichting over Jacky en het Feyenoord-lied. Onderaan staat het linkje waar je je stem kunt uitbrengen.


Jacky van Dam was de artiestennaam van Jaap Plugers. Jaap hoefde geen bijnaam, maar een alias was meer dan welkom. Zijn vader was de koning van Katendrecht en had een kleine reputatie als zanger van smartlappen en een heel grote reputatie wat betreft gebruik van zijn vuisten.

Jaap werkte zij hele leven hard, bijvoorbeeld op de boten van de Holland-Amerika lijn, bij baggerbedrijven over de hele wereld en als artiest. In 1960 scoorde hij een hit met het nummer ‘Japie de Portier’. Jaap was een tijdje portier bij de Oasebar van de gebroeders Valkhoff in de Schilderstraat. Op een avond vraagt Plugers langs zijn neus weg aan zijn baas of die voor hem ook niet eens een liedje kon schrijven. Valkhoff nam zijn accordeon, ging even naar achteren en kwam na tien minuten met de meezinger ‘Japie de portier’. Van het singeltje werden 300 duizend exemplaren verkocht. In 1962 bracht Jacky van Dam Hand in Hand Kameraden uit, het lijflied van Feyenoord.

Jacky van Dam was teleurgesteld dat hij niet werd gevraagd om Hand in Hand te zingen toen Feyenoord kampioen werd in 2017. Men was hem blijkbaar vergeten. Hij is blij dat de platenhoes van ’t Asoosjaal Orkest genomineerd is voor de archiefstukverkiezing.

Help Jacky van Dam aan een overwinning en stem www.stukvanhetjaar.nl/nl/rotterdam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant