Afbeelding

Schietspelletje Fortnite spelen als statement tégen schieten

Algemeen 226 keer gelezen

Rotterdam - Schietspelletjes spelen als statement tégen schieten? Het lijkt tegenstrijdig, maar blijkt verre van. Langs de weg van de immens populaire game gaan JOZ, bewonersinitiatief Wapens de Wijk Uit en politie juist het gesprek aan met de jongeren over wapens, de gevolgen van wapens op de maatschappij en ook over praktische zaken als: “Wat moet je doen als je een wapen ziet of vindt?”
 
Het stroomt snel vol in Checkpoint De Arend. De Playstations staan al klaar en de jongeren kunnen alvast een beetje warmdraaien. Het Fortnite toernooi staat te beginnen en het ongeduld is te voelen. “Toffe game hè?”, begint politieagent Marco den Dunnen zijn inleidende praatje. “Ik vind het ook kicken. Maareh… één vraag, zijn die kogels die je nu gebruikt echt?” Nee, klinkt het uit alle kanten van de zaal. “Nee hè? Gaan mensen echt dood? Ook niet. Brengt het spelen van dit spel je in gevaar? Dat is met echte wapens wel anders. Ik ben toevallig gisteren wezen schieten op de schietbaan. En meestal schiet ik raak. Maar soms, als je denkt dat je precies hetzelfde doet als altijd, gaat die kogel opeens finaal naast. En dan ben ik echt goed getraind. De meeste criminelen zijn niet zo goed getraind. En staan ook nog eens onder zware stress. Vaak vliegen kogels dan alle kanten op. En dan raken ze niet alleen het doelwit. Dan kunnen ze ook voorbijgangers raken. Misschien je zusje, je moeder of jijzelf.” Waar een paar minuten geleden nog tientallen jongens onrustig op hun stoel zaten te draaien, valt een korte stilte. Marco laat hem even inwerken en gaat dan verder: “Vandaag gaan jullie een supertof toernooi met elkaar spelen via Fortnite maar krijgen jullie ook voorlichting van ons als politie over wapens. En JOZ heeft ook iets tofs geregeld. Sketch, een soort voorstelling waarbij acteurs je meenemen in situaties die kunnen voorkomen rondom wapens.”

Bewoners van Bloemhof en Hillesluis waren de wapens en het schieten helemaal zat en verenigden zich in bewonersinitiatief Wapens de Wijk Uit. Inmiddels hebben veel ondernemers, speeltuinen, moskeeën en andere organisaties zich aangesloten. Ook vandaag lopen vrijwilligers rond met de poster van Wapens de Wijk Uit om petities, foto’s en verhalen voor de website op te halen. Ayse, bewoonster en deelneemster van Wapens de Wijk uit van het eerste uur is blij met het Fortnite toernooi. “Ik hoop dat de jongeren hier vandaag op een leuke manier toch een wijze les leren. En de petitie tekenen.” Ze steekt een duim omhoog en gaat snel verder met haar missie.

Een echte beker een echte Rotterdam Zuid trui van Like je Wijk staan op het spel deze middag. Ze zijn te winnen met punten die je verdient met gewonnen games, maar ook met een bezoek aan ‘Het Wapenhok’, de voorlichting van de politie of Sketch. Met de stempelkaarten in de aanslag betreden de jongeren Het Wapenhok van de politie. Ze luisteren geboeid naar het verhaal over de gevaren van echte maar ook van neppe wapens. Als de echte en neppe wapens erbij gepakt worden, klinken er ontzagwekkende “oh yo’s” door de zaal. Maar nepwapens gevaarlijk? Hoe dan? Wijkagent Robin vraagt ze te kiezen: welke is echt, welke is nep? Verbijstering gaat door de zaal als ze het bijna allemaal mis blijken te hebben. Conclusie, het verschil is vaak niet te zien. Ook niet voor een agent die op straat snel moet handelen. Dat betekent dat je met een nepwapen net zo benaderd wordt als met een echte, dat wil zeggen met getrokken dienstwapen. Met alle gevaren van dien.
 
Onder je hoofdkussen
De gevaren van echte wapens zijn de jongeren klip en klaar. Maar wat doe je dan als je weet dat iemand een wapen heeft? Of als je iemand met een wapen op straat ziet? Tot slot mogen de jongeren hun vragen op de agenten afvuren. “Wat nou als een inbreker met een vuurwapen ‘s nachts bij u thuis inbreekt. Schiet u hem dan neer ?”, vraagt één van de jongens. Marco lacht en vraagt de jongen waar hij denkt dat hij zijn dienstwapen thuis bewaart. “Onder uw hoofdkussen.”, antwoord de jongen bloedserieus.

Tegen 17.00 uur hebben de jongens er bijna vijf uur online strijd opzitten en mag Salah zich de trotse winnaar noemen. “Maar als die boys iets hebben opgestoken over hoe ze om moeten gaan met wapens en hoe ze hun mannetje kunnen staan zonder geweld, dan hebben ze vandaag eigenlijk allemaal gewonnen.”, kijkt Marco tevreden terug.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant