Een vrijwilliger aan het werk.
Een vrijwilliger aan het werk. Foto: Rick de Jong

Tekort aan vrijwilligers doen V.V.O.R. en v.v. Alexandria 66 vrezen voor toekomst

Algemeen 121 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bijdrage aan De Havenloods plaatsen!


De helft van de jongeren doet vrijwilligerswerk. Zo melde het CBS op 4 oktober 2018. In het dagelijkse vrijwilligersbeeld op de voetbalclubs in Rotterdam-Oost is dit echter niet terug te zien. “Ik ben bezorgd over de toekomst”, vertelt Rob de Vries (62), voorzitter van Alexandria ‘66.

Het is al jaren bekend dat er op de sportverenigingen een tekort is aan vrijwilligers. 69% van de verenigingen gaf in 2016 aan dat er vacatures openstaan of er een groot tekort aan vrijwilligers dreigt. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

“Het tekort aan jonge vrijwilligers heeft met een aantal factoren te maken. Onder andere tijd, maar ook het feit dat men niet beseft wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een vereniging”, vertelt Herman van Dool (49), voorzitter van V.V.O.R. Jongeren actief krijgen op de club wordt ervaren als een van de lastigste taken die je als vereniging uit te voeren hebt. Terwijl ze veruit het meest actief zijn als sportende leden. Herman: “Het zijn bij ons het dagelijks bestuur, spelers uit het veteranen 45+ team en een aantal koppels die de taken voor hen rekening nemen. Het is fijn dat zij actief zijn natuurlijk, maar een aantal jongeren zal voor de club goed zijn, al is het alleen voor de input in zaken omtrent de jeugd.”
Naast V.V.O.R. heeft ook Alexandria ‘66 problemen met het werven van jonge vrijwilligers. Rob de Vries erkent het probleem al langere tijd: “We kunnen natuurlijk altijd handjes gebruiken, van wie dan ook. Het is bij Alexandria een vaste ‘harde’ kern die ontzettend veel regelt. Juist daar zit de kennis en de ervaring. Maar die vaste kern is te klein, inmiddels wel op leeftijd en voert meerdere taken uit. Wanneer een of meerdere van die mensen wegvallen, levert dat op termijn een groot probleem op voor onze vereniging.”

Onduidelijke toekomst

Door de toename van leeftijd in de besturen van beide verenigingen is de toekomst van de club onzeker. Rob de Vries: “misschien is er over een aantal jaar wel geen bestuur meer. Naar mate de jaren verstrijken, neemt de druk wat betreft verjonging toe. Je ziet gewoon dat bijna iedereen op leeftijd is. Het risico op gezondheidsproblemen neemt dan toe en er komt een tijd dat onze harde kern zijn of haar taken niet meer uit kan voeren. Het is in ieder geval een punt dat ik zal benoemen op de komende algemene leden vergadering.”
Herman: “het invullen van bestuursfuncties is een probleem dat ook bij ons gaat spelen. Er is geen aanwas van jonge mensen die taken voor hun rekening wil nemen. Naar mijn mening is dit overigens wel van alle tijden.”

Vrijwilligersvergoeding

Betaalde krachten inzetten is een lastig onderwerp voor de verenigingen. “Het probleem met het vergoeden van vrijwilligers, is het trekken van een duidelijke lijn. Je kan moeilijk de een wel een vergoeding geven en de ander niet. De leden die geen vrijwilligerswerk doen moeten bovenop de contributie een aanvullende bijdrage van 50 euro betalen”, aldus de voorzitter van V.V.O.R. Bij Alexandria worden er sinds korte tijd wel vrijwilligersvergoedingen vergeven. Rob: “achter de bar betalen we een kleine vergoeding. Anders is het voor ons niet mogelijk om de bar bezet te houden. Het is heel belangrijk dat de kantine open is voor: ouders en andere aanwezigen op de club. Daarom hebben we die keuze gemaakt.”

De verschillen

De twee clubs positioneren zich op een andere manier. Alexandria ‘66 staat in de regio bekend als een club met een uitstekende jeugdopleiding en V.V.O.R. om haar gezelligheid en verbondenheid. “Ik denk dat wij vooral heel normaal zijn. Ja, wij zijn gewoon een doodgewone club”, vertelt Herman. V.V.O.R. heeft inmiddels 950 leden en is daarmee vol. Alexandria’66 nadert eveneens de grens van 950 leden. “Alexandria ‘66 is natuurlijk samen met Spartaan ‘20 de amateurvereniging met de hoogst voetballende jeugd van Rotterdam. Onze standaardelftallen spelen allen in de landelijke divisies. Per jaar krijgen we wel 130 aanmeldingen voor onze selectieteams. Er is echter maar plaats voor een aantal spelers van buitenaf. We kiezen de laatste jaren bewust voor meer spelers uit de eigen jeugdopleiding. Hiernaast proberen we meer sfeer te creëren op de club. Wij denken dat gezelligheid van belang is om onze leden meer te bieden, uiteindelijk extra vrijwilligers binnen te krijgen en ook zeker te behouden. Laten we dat niet vergeten”, aldus de voorzitter van Alexandria ‘66.

De resultaten uit het onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek zijn niet terug te zien op de twee Rotterdamse verenigingen. Aan het aantal leden ontbreekt het de clubs in ieder geval niet. “De toekomst zal uitwijzen of er nieuwe mensen op gaan staan”, besluit Rob de Vries.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant