Sonia Angulo: 'Kleding maken deed ik al toen ik op de middelbare school zat.' (Foto:  Paul Kampman)
Sonia Angulo: 'Kleding maken deed ik al toen ik op de middelbare school zat.' (Foto: Paul Kampman)

Sonia Angulo maakt couture voor mensen met een lichamelijke beperking

Algemeen 246 keer gelezen

Rotterdam - Sonia Angulo couture maakt maatkleding voor dames en aangepaste kleding voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze heeft een achtergrond als coupeuse én als revalidatiearts. En die combinatie komt goed van pas.

Door Nanda van Heteren

Wie bijvoorbeeld een lichamelijke beperking heeft en kleding op maat nodig heeft, kan terecht bij Sonia Angulo couture. De 45-jarige Rotterdamse is vorig jaar met haar atelier aan huis begonnen. “Hoewel ik een carrièreswitch van revalidatiearts naar coupeuse heb gemaakt, heb ik veel aan mijn opleiding geneeskunde.”

Snijschool

Angulo is tien jaar revalidatiearts geweest, maar merkte in de loop der jaren ‘dat het vak niet meer bij haar paste’. “Ik had behoefte om iets met mijn handen te maken en kleding maken deed ik toen ik op de middelbare school zat. En uiteraard ook daarna, maar toen naaide ik nog alleen kleding voor mijzelf. Dus ben ik de opleiding tot coupeuse aan de Rotterdamse Snijschool gaan volgen, die hoop ik in het voorjaar af te ronden. Sinds vorig jaar sta ik met mijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”
Sonia Angulo couture maakt maatkleding voor dames en aangepaste kleding voor mensen met een lichamelijke beperking. “Daarbij komt mijn kennis over het menselijk lichaam die ik tijdens mijn opleiding geneeskunde goed van pas.”

“Met klanten bespreek ik eerst hun wensen. We werken deze samen uit en bespreken model, kleur, stofsoort etcetera. Daarna breng ik een offerte uit. Als de klant akkoord gaat, neem ik de lichaamsmaten op. Ik teken zelf een patroon of pas een bestaand patroon aan. Ik maak een lijst van de benodigde hoeveelheid stof en andere materialen.”

“Klanten die het leuk vinden om zelf stof te shoppen, doen dat zelf. Zo niet, dan doe ik het of we doen het samen. Vaak maak ik eerst een proefmodel in ongebleekte katoen om de pasvorm te controleren. Waar nodig pas ik het patroon aan en daarna begin ik met de echte stof te werken. De klant komt nog één of twee keer langs om te passen. Daarna werk ik het kledingstuk af en kan de klant het ophalen.”

Geld

Dit proces is hetzelfde voor mensen die een lichamelijke beperking hebben, maar dan komt Angulo bij hen thuis. “Mensen die aangepaste kleding nodig hebben maar die weinig te besteden hebben, geef ik informatie over de mogelijkheden voor het aanvragen van extra geld hiervoor.”
Volgend jaar verhuist de eenmanszaak naar een ruimer atelier. “Daar kan ik ook mensen in een rolstoel ontvangen en workshops geven. Ook houd ik op vrijdagochtend altijd een open atelier voor mensen die zelf naaien en bij mij terecht willen voor advies, gezelligheid en gebruik van mijn gereedschap.”

Zie soniaangulocouture.nl voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant