Rachid Benhammou te gast bij Zuidtopia inGemaal op Zuid

Algemeen 81 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bijdrage aan De Havenloods plaatsen!

Op zondag 25 november wordt de eerste editie van de Zuidtopia Muziekmatinee gehouden, een muzikale talkshow in het Gemaal op Zuid. De Zuidtopia Muziekmatinee is een nieuwe serie maandelijkse activiteiten die Inge Schippers in het Gemaal op Zuid organiseert. Iedere maand staat er een  andere bewoner of ondernemer uit Rotterdam-Zuid centraal. Met als eerste gast cultureel ondernemer en journalist Rachid Benhammou. Hij is geboren in Marokko en woont bijna zijn leven lang in Rotterdam. Opgegroeid in Hillesluis en nu al een aantal jaren woonachtig in Vreewijk, is hij een echte Zuiderling.

Het gebied Feijenoord en de Afrikaanderwijk staan bekend om de culturele diversiteit. De bewoners en lokale ondernemers verschillen van achtergrond, maar vormen met elkaar een gemeenschap die zich onderscheid van de rest van de stad. Oorspronkelijk kende het gebied vooral bewoners die uit Brabant en Zeeland afkomstig waren, waar in de jaren zeventig ook gastarbeiders bijkwamen. Door nieuwbouw maakt de wijk momenteel opnieuw een verandering door waardoor deze geen eenduidige achtergrond of toekomst kent, maar het is in ieder geval een prachtige bron van verhalen.

De Zuidtopia Zondagmiddag Muziekmatinee is een muzikale reis langs heden en verleden. Dit gebeurt op basis van de verhalen van mensen uit de wijk waarbij muziek de leidraad van de middag is. Met de matinee wordt er aandacht besteed aan de muziekkeuze van verschillende bekende en onbekende bewoners en ondernemers uit het gebied Feijenoord. Aan de hand van live muziek, beeld- en geluidsfragmenten wordt word tijdens de middag het verhaal van de hoofdgast verteld, welke invloeden ze vanuit hun jeugd meegekregen hebben en vanuit welke tradities en welke cultuur deze muziek afkomstig is.

Eerste gast: Rachid Benhammou

Tot en met 2014 was Rachid Benhammou werkzaam bij Theater Zuidplein in Rotterdam. Hier zette hij zijn kennis in als programmeur en communicatie medewerker en was hij verantwoordelijk voor de programmering van jongerenvoorstellingen, theaterconcerten, wijktheater en vernieuwend theater. Daarvoor was hij werkzaam als jongeren- en kinderwerker in Rotterdam. In afgelopen jaren heeft Rachid zich naast het organiseren van evenementen verdiept in het medialandschap. Zo schrijft hij voor o.a. Elsevier, Joop.nl, Havenloods of The Post Online. Daarnaast is hij redacteur bij de omroep Open Rotterdam en hij werkzaam als redacteur bij theaterorganisatie WAT WE DOEN. Verder heeft hij onlangs, samen met Boris van der Ham, een boek geschreven, getiteld ‘Nieuwe Vrijdenkers’, waarin twaalf voormalige moslims openhartig vertellen over hun leven en worstelingen.

Op speciale uitnodiging van Rachid verzorgt Ba Rachid (A-Rachid El Morabet) deze middag de muziek. Deze bekende en populaire Amazigh (Berber) artiest is de frontman van de band Ijdi; een multicultureel gezelschap. Van ingetogen singer/songwriter, via Latin invloeden tot Afrikaans, pop, funk, soul en jazz. De middag wordt gehost door Anna-Maria Carbonaro die hem van alles gaat vragen over zijn muzikale smaak, zijn leven en zijn gevoel voor Rotterdam-Zuid.

Het Gemaal op Zuid is een onafhankelijk kunst- en cultuurpodium midden in het hart van de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Sinds enkele jaren vinden er tentoonstellingen, optredens, filmvertoningen, performances en andere culturele activiteiten plaats. Het is een plek voor presentatie, ontmoeting en productie.\

Pretorialaan 141, Rotterdam

25 november, 16:00 - 19:00

De toegang voor deze middag is gratis

Aansluitend is er de mogelijkheid om wat te eten bij de Wijkkeuken van Zuid (reserveren eten: info@wijkkeukenvanzuid.nl).
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant