Een goed oplettend baasje laat haar trouwe viervoeter uit. Dat is nodig, want er slingert buiten van alles rond.
Een goed oplettend baasje laat haar trouwe viervoeter uit. Dat is nodig, want er slingert buiten van alles rond.

Verhalen over gebakken spons voor honden blijken vaak gebakken lucht

Algemeen 19 keer gelezen

Rotterdam - De beruchte gebakken spons. Wie kent hem niet? Een paar keer per jaar verschijnt er wel weer een nieuwsbericht (vaak via social media verder verspreid) waarin wordt gewaarschuwd voor een zeer gevaarlijk, maar smakelijk hapje voor onze argeloze viervoeters. Maar is het wel zo gevaarlijk? Of liggen er misschien nog veel grotere gevaren op de loer?

Door Jet Jongepier

Onlangs was het weer zover. Op de facebookpagina van De Havenloods deelden we een bericht van een ‘gebakken spons’ die op de Bergsingel was gevonden. Mensen reageerden massaal met reacties als: ‘Wat een onzin, dit is gewoon isolatiemateriaal’. Maar er waren net zo veel mensen die reageerden in de trant van: ‘Vreselijk, die schoften die dat flikken’. De ‘spons’ op de foto bleek achteraf iets anders te zijn. En dat komt vaker voor. In veel gevallen blijkt het om zwerfafval te gaan, zoals isolatiemateriaal of purschuim.

Maar de paniek was al gezaaid en het verhaal ging al snel rond. Iemand zou sponzen thuis bakken en vervolgens verspreiden op plekken waar honden worden uitgelaten. Doordat de spons gebakken wordt in vet is het een aantrekkelijk hapje. Honden eten het op, worden ziek en kunnen zelfs overlijden. Dit komt doordat de spons gaat uitzetten in de maag. Veel hondenuitlaters zeggen dat ze stukken beter opletten en de hond aan de lijn houden als ze een bericht over gebakken sponzen lezen. Zo vertelt een man die zijn dagelijkse ronde met de hond loopt: ‘’Ik heb het zelf nog nooit van dichtbij meegemaakt, maar je hoort het af en toe voorbij komen en dan sta je op scherp.”

Hoe vaak komt het voor en is die angst terecht, vragen we ons steeds vaker af. Van de dierenklinieken in Rotterdam die we belden, was er geen een die ooit een gebakken spons-geval heeft meegemaakt. Gek, want er wordt toch minimaal een paar keer per jaar paniek gezaaid over dit grote gevaar. ‘’In de tijd dat ik hier werk heb ik zoiets nog nooit meegemaakt,’’ vertelt de assistente van Dierenkliniek Rotterdam Kralingen. Ook dierenartspraktijk Hillegersberg en dierenkliniek Kralingen zeggen nog nooit met gebakken sponzen te zijn geconfronteerd. Dat wil overigens niet zeggen dat het een broodje aap-verhaal is. ‘’Vaak als honden overlijden is de doodsoorzaak niet bekend. Er wordt namelijk bijna nooit autopsie verricht.”

Of de ‘gebakken spons’ een gevalletje ‘gebakken lucht’ is, is dus niet helemaal zeker. Maar volgens dierenpraktijken zijn er genoeg andere redenen om op te letten tijdens het uitlaten. Zo zijn er meldingen van honden die drugs binnen hebben gekregen door ontlasting te eten van drugsgebruikers of doordat er verdovende middelen rondslingeren. Ook speelgoed, tampons, het eten van te veel bot en zelfs gras zijn veel voorkomende gevallen waarbij honden heel erg ziek worden. Het is ook vaak een kwestie van gezond verstand gebruiken en goed opletten of er bijvoorbeeld geen scherpe satéstokjes in het gras verborgen liggen. Of de gebakken spons nou wél of géén broodje aap verhaal is.

Uit de krant