Afbeelding
Foto:

‘Pakjesavond, heerlijk. Wat is dit toch een mooi land’

Algemeen 10 keer gelezen

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. ‘Ieder kind heeft recht op een cadeau. Wat is dit toch een mooi land.’

‘Wat is het toch heerlijk om die spanning te voelen en te zien. Bij zowel volwassenen, als bij kinderen. Dat geren en gehaast. Collega’s die elkaar om 16.00 uur al gedag zeggen op kantoor. De last minute race langs de speelgoedwinkel om de allerlaatste, soms onmogelijke cadeauwensen in te willigen. Om vervolgens toch weer uren in die verrekte file te staan. Wat is het toch heerlijk om te zien dat de Sinterklaascadeautjes tegenwoordig bijna verward worden met de kerstpresentjes. Omdat de kerstboom al in de kamer staat, nog voordat de Goedheiligman zijn acrobatische kunstjes heeft kunnen vertonen op het dak.
Nog de laatste capriolen uithalen omdat het cadeaupapier weer eens op was, de rol plakband zoals altijd niet mee wilde werken en de buurman die nog even aanbelt om je eraan te herinneren dat je stipt op de afgesproken tijd op zijn deur moet bonken. Dat terwijl je als een bezetene die malle gedichten op papier kwakt.
Wat een verschil met de politieoptredens -ik bedoel Sinterklaasintochten- van een paar weken geleden. Nu geen felle discussies, geen verwensingen naar elkaar, geen ME busjes. Geen wij en jullie. Maar slechts het vooruitzicht op die warme, gezellige avond.
De viering van Pakjesavond kent oude tradities. Eén daarvan is het recordaantal aan pintransacties dat bijna jaarlijks wordt verbroken. Maar hoe doe je dat als je geen geld hebt? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in Nederland bijna 300.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen. En de voedselbanken draaien overuren. Gelukkig is er ook voor die kinderen wat te vieren. Via Jeugdzorg of andere instanties kun je in aanmerking komen voor een extraatje met Sinterklaas. Er zijn stichtingen die voor duizenden kinderen een cadeau regelen. Organisaties die voor hulpsint spelen of een ware Sinterklaasbank waar ouders 25 euro krijgen om cadeaus te kopen. Omdat ieder kind recht heeft op een cadeau. Wat is dit toch een mooi land.’

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Uit de krant