Wim Brouwer (links) en zijn één uur jongere tweelingbroer Kees (89) zitten tot 20 december op de eerste vaart van de Nieuw-Statendam van de Holland-Amerika Lijn.
Wim Brouwer (links) en zijn één uur jongere tweelingbroer Kees (89) zitten tot 20 december op de eerste vaart van de Nieuw-Statendam van de Holland-Amerika Lijn. Foto:

Tweelingbroers Kees en Wim Brouwer gaan voor het eerst samen met een cruise mee

Algemeen 41 keer gelezen

Rotterdam - Soms krijgen we bij De Havenloods zulke mooie telefoontjes van Rotterdammers binnen dat er wel een groter verhaal over gemaakt móet worden! Zoals het verhaal van de tweelingbroers Kees en Wim die voor het eerst samen op een cruise gaan...

Wim Brouwer en zijn één uur jongere tweelingbroer Kees (89) zitten vanaf vandaag (woensdag 5 december) tot 20 december op de eerste vaart van de Nieuw-Statendam van de Holland-Amerika Lijn. Als passagiers gaan zij mee naar de Verenigde Staten van Amerika. Bijzonder is dat de Brouwers hebben gewerkt op deze lijn, maar nooit tegelijk.

Voor het eerst in hun leven gaat de tweeling samen de zee op. Dat is uniek, aangezien Wim vier jaar in op vrachtschepen heeft gewerkt en Kees heeft 35 jaar op ‘alle soorten schepen’ (passagier, vracht en half) gevaren. “Alleen een tanker heb ik nog niet gehad.”

Het varen is de broers met de paplepel ingegoten. “Onze vader heeft haast 50 jaar bij de Holland Amerika Lijn gewerkt, onze grootvader 25 jaar en ome Roel ook. Hoelang hij hier gewerkt heeft, weten wij niet. Wel weten wij dat hij in 1912 of 1913 is verongelukt op zee, ergens in de buurt van Sommelsdijk.”

Wat de Statendam voor de broers extra bijzonder maakt, is dat dit hun eerste schip was waarmee zij contact hadden. “In 1933, wij waren toen vier jaar oud, nam onze vader ons mee. Even voor de goede duidelijkheid: dit schip is niet dezelfde als waar wij nu mee gaan. De Statendam is in 1940, in Tweede Wereldoorlog, voor de Rotterdamse kade door gevechten in brand geschoten en verloren gegaan.”

Deze reis staat al jaren op de planning. “Op de laatste Wereldhavendagen kwamen wij op dit schip en de kapitein vroeg ons mee te gaan.”

De trip duurt vijftien dagen. “We gaan naar Amsterdam, daar met het vliegtuig naar Rome, hebben een transfer met het schip, via Cartagena en Malaga en Madeira. Dan varen wij acht dagen op zee, komen aan op Fort Lauderdale, gaan daar met een binnenlandse vlucht naar Atlanta en komen zo terug in Amsterdam.”

De tweeling wil genieten van hun cruise en relaxen tijdens de reis, maar verwacht ook dat oude herinneringen weer boven komen drijven. “Als je bijvoorbeeld dezelfde weersomstandigheden doormaakt, dan leef je weer even in de tijd dat je toen heb mogen werken op de lijn.”

Uit de krant