Afbeelding

Bente en Thelma willen met bijzondere gedenkstenen overledenen laten voortleven

Algemeen 470 keer gelezen

Rotterdam - Als nabestaande je eigen gedenksteen ontwerpen als er een geliefde is overleden. Op een heel andere manier dan gebruikelijk. Dat kan bij Steen Der Wijzen, het bedrijfje van Bente en Thelma.

Door Emile van de Velde

Op Begraafplaats Oud Kralingen ligt een opvallend mooie, kleurige grafsteen gemaakt van mozaïek. Voor Hans van Kralingen, overleden in 2010. Hans was de vader van Bente. En Bente van Kralingen is nu samen met haar vriendin Thelma Boateng een bedrijfje begonnen waar je gedenkstenen van mozaïek kunt bestellen. Weer eens heel iets anders dan het traditionele marmer.

“Thelma en ik waren ook al vriendinnen toen we zeventien waren”, vertelt Bente. “Thelma kende mijn vader goed, ze ging vaak mee op vakantie en zo. Toen mijn hij overleed, heeft Thelma zijn gedenksteen gemaakt. Redelijk traditioneel met naam en data. En met een fiets. Mijn vader stond er om bekend dat hij overal in Rotterdam, en tot ver buiten de stad, alles op de fiets deed. Vandaar.”

Ze waren destijds nog jong, Bente en Thelma, maar die eerste gedenksteen beviel goed. Hoe triest de aanleiding ook was. “We hebben toen besloten dat Thelma eerst de kunstacademie zou gaan doen en dat we samen een bedrijfje zouden beginnen als ze afgestudeerd was.”

Harry Potter

En dat was vorig jaar het geval. Thelma heeft met goed gevolg de Willem de Kooning Academie afgerond. En sinds augustus zijn de twee bezig hun droom te verwezenlijken. Ze hebben hun bedrijfje Steen Der Wijzen genoemd. Naar een mythische steen die in het oude China metaal in goud kon veranderen. Dat goud zou mensen onsterfelijk kunnen maken. Net als ook in de Harry Potter-serie de Steen der Wijzen voor een eeuwig leven zou zorgen overigens. Bente: “Dat is natuurlijk ook wat we willen; dat iemand die overleden is voor eeuwig in de gedachten van de nabestaanden voortleeft.”

Bente doet de zakelijke kant van het bedrijfje en Thelma is de kunstenaar van de twee.

Bij Steen Der Wijzen kun je zelf een idee voor een steen indienen. Thelma maakt een voorbeeld waarbij de mozaïeksteentjes nog los liggen. Als de klant dat ontwerp mooi vindt, gaat Thelma het uitwerken. Er is van alles mogelijk. Teksten, portretten, verschillende kleuren. Bente: “Ik ben pas op de Zuiderbegraafplaats geweest en daar liggen ook stenen voor Feyenoorders, voor Chinezen, moslims, enzovoorts. Dat kan Thelma ook maken.”

Meer info op www.steen-derwijzen.com.

Afbeelding
De steen van Hans van Kralingen, de vader van Bente.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant