Twee kinderen zien het ss Rotterdam uitvaren. (‘Fotocollectie Anefo Harry Pot’)
Twee kinderen zien het ss Rotterdam uitvaren. (‘Fotocollectie Anefo Harry Pot’)

Schatkist vol verhalen van grande dame ss Rotterdam

Algemeen 17 keer gelezen

Rotterdam - Wat voor verhalen hebben zich afgelopen zestig jaar allemaal afgespeeld op het ss Rotterdam? Naar aanleiding van de 60-jarige verjaardag van het schip kun je meedoen aan de schrijfwedstrijd: ‘60 jaar schip in 60 verhalen’.

Door Mirjam Collens

Het ss Rotterdam ademt historie. In 1959 maakte het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn zijn eerste reis naar New York en vervoerde hierna rijkelui tijdens de wereldreis ‘Around in eighty days’. Sinds 2008 is het schip permanent aangemeerd in het inmiddels oh zo hippe Katendrecht. Het dient nu onder meer als hotel, restaurant en evenementenlocatie. Veel bezoekers hebben er een nachtje doorgebracht, hun bruiloft gevierd of lekker op het dek aan het zwembad gezeten met een cocktail in de hand. Rotterdamse kinderen beleefden hier de tijd van hun leven tijdens de jaarlijkse ‘Binkies Minivakantie’.

Heijplaat

Er is al een aantal persoonlijke verhalen ingezonden voor de ss Rotterdam Verhalenactie. Herinneringen die terug gaan naar het jaar 1956, toen Arie als veertienjarige de bouw van het schip volgde op Heijplaat en een kijkje van binnen nam met zijn vader die er werkte als timmerman. “Thuis vertelden de arbeiders die aan het schip werkten trots over de vorderingen. Iedereen leefde mee.”

Emotionele momenten

In ‘Een schip keert huiswaarts’ deelt K. Beesemer emotionele momenten wanneer het schip voorgoed terug komt in Rotterdam, onthaald door vele toeschouwers: “Majestueus zoals het een grande dame betaamt, gleed ze in al haar schoonheid steeds verder de Nieuwe Waterweg op, alsof ze ook zelf het besef had: ‘ik kom weer thuis, ga niet meer weg, zo hoort het en het is goed zo.’”

Jos van Let werd tijdens zijn werk op de Holland-Amerika Lijn voor het eerst verliefd op een Amerikaanse: “We bezochten Doctor’s Cave Beach, waar we elkaar in de zon verliefd aan hebben liggen kijken. Terug aan boord werden de gevoelens voor elkaar steeds sterker en we voelden allebei dat dit niet bij alleen deze cruise zou blijven.”

Sabine van der Plas heeft de schrijfactie samen met het team van het ss Rotterdam opgezet en deelt speciaal voor De Havenloods deze anekdotes. De volledige verhalen zullen online te lezen zijn tijdens en na de schrijfwedstrijd. Er zal een bundel met 60 leuke, ontroerende en mooie verhalen komen. De schrijver van het meest bijzondere verhaal wint een overnachting en dinerarrangement voor 2 personen.

Verhalen inzenden kan tot 31 januari op blog.sweek.com of via support@sweek.com.

Koningin Juliana hijst de vlag tijdens de officiële proefvaart. (Fotocollectie Anefo Herbert Behrens’)
De grande dame. (Foto: Mirjam Collens)

Uit de krant

Uit de krant