Het Bèta Challenge-bordje wordt uitgereikt. (Foto: Gijs Kruit)
Het Bèta Challenge-bordje wordt uitgereikt. (Foto: Gijs Kruit)

Roncalli mavo is nu officieel een BCP-school!

Algemeen 43 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bijdrage aan De Havenloods plaatsen!


Sinds dit schooljaar is de Roncalli mavo officieel een Bèta Challenge-school. Vorige week werd op feestelijke wijze het tegeltje met daarop het keurmerk door mevrouw Kock (Bèta Challenge consortium) officieel aan mevrouw De Wolf (coördinator Bèta Challenge Programma) overhandigd.

De BCP-klas heeft voor Stadslab Rotterdam opdrachten uitgevoerd, zoals het Lab wat gebruiksvriendelijker te maken. Daarvoor mochten de leerlingen kiezen wat ze wilden doen: bijvoorbeeld de vitrinekast logischer, leuker indelen of de huisregels op creatieve manier weergeven. De leerlingen zijn in groepjes aan de slag gegaan en hebben uiteindelijk hun werkstukken gepresenteerd aan de medewerkers van Stadslab Rotterdam.

Volgend jaar krijgen alle leerlingen van klas 1 het vak BCP in het programma. BCP is een vak waarbij leerlingen technologische oplossingen en toepassingen gaan zoeken voor vragen die komen uit het bedrijfsleven. Een echt bedrijf is de opdrachtgever. Leerlingen gaan projectmatig aan de slag met het bedenken van een creatieve oplossing voor een probleem waar het bedrijf mee zit. Leerlingen leren door de manier van werken bij het vak BCP niet alleen verschillende technische vaardigheden, maar ontwikkelen ook belangrijke competenties. Voorbeelden daarvan zijn creatief denken, oplossingsgericht werken, samenwerken en zelfstandig werken.

Het vak BCP komt voort uit de RoncaTech, een richting op de Roncalli mavo die leerlingen kunnen volgen. Leerlingen zijn in die richting op projectmatige wijze bezig met technologie en techniek. Deze stroming is opgezet om een doorlopende leerlijn te creëren naar de technische beroepsopleidingen, waar een grote vraag is naar technisch georiënteerde vmbo-tl leerlingen. Door de basis die aanwezig is bij de RoncaTech en door de scherpe visie van mevrouw De Wolf en haar BCP-team, is de Roncalli mavo versneld een BCP-school geworden.

Bèta Challenge is een onderwijsconcept waarin de vmbo/mavo-tl leerling op het voortgezet onderwijs middels een projectmatige aanpak werkt aan realistische vraagstukken rond de toepassing van techniek en technologie en het ontdekken en ontwikkelen van de eigen arbeidsmarktidentiteit.

Roncalli Mavo Tattistraat 3-5, Rotterdam tel: 010 – 420 56 93, mail: ronca.mavo@roncallimavo.nl

Uit de krant