Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen.
Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen.

Rotterdam Architectuurprijs voor nieuwbouw van Erasmus MC

Algemeen 16 keer gelezen

Rotterdam - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis werd op 19 december zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan het Erasmus MC.

Uit de 52 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een juryselectie samen van tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste laten zien. Daaruit wees zij twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018 kwamen alle gebouwen in aanmerking die tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 in Rotterdam in gebruik zijn genomen. Naast woongebouwen, werkgebouwen en scholen werden ook sportgebouwen, winkels, hotels, een ziekenhuis, een boerderij en zelfs een complete straat ingezonden.

Winnaar van de vakjuryprijs is het Erasmus MC, een project van EGM architecten, Juurlink [+] Geluk urbanism landscape en Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam). Zestien jaar lang is gewerkt aan het medisch centrum dat in 2018 binnen de tijd en binnen het budget werd opgeleverd. De bouw betekende een omvangrijke logistieke operatie. Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf zou blijven.

De eervolle vermeldingen gingen naar: De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam. De Valkenier werd in opdracht van corporatie Havensteder ontworpen door BouwhulpGroep en Hebly Theunissen Architecten en uitgevoerd door Dura Vermeer Bouw en Heyma. Zwemcentrum Rotterdam kwam tot stand in opdracht van Gemeente Rotterdam en Hart van Zuid v.o.f., ontworpen door Kraaijvanger Architects en gebouwd door Hart van Zuid v.o.f.
Het publiek kon stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Bijna zesduizend mensen brachten deze editie hun stem uit. Het was een nek-aan-nekrace tussen de publieksfavorieten Erasmus MC en VMBO Melanchthon Rotterdam. De derde plaats was voor Pakhuismeesteren.

Uit de krant