Nicole naast Kamen Vladimirov, die niet alleen in het boek voorkomt, maar zelfs tot beeld is gegoten.
Nicole naast Kamen Vladimirov, die niet alleen in het boek voorkomt, maar zelfs tot beeld is gegoten. Foto: Els Neijts

Talloze mensen maken het verschil en blijken Echt Rotterdams Erfgoed

Algemeen 162 keer gelezen

Rotterdam - Het aantal recente Rotterdamse initiatieven dat tot Echt Rotterdams Erfgoed is verklaard, blijft groeien en verbindt heden met verleden. De teller staat inmiddels op ruim 55 doorzetters, aanpakkers en verbinders.

Door Els Neijts

Steeds meer mensen maken het verschil door hun persoonlijke invulling te geven aan wat het betekent om Rotterdammer te zijn. Nicole van Dijk van Museum Rotterdam: “Echt Rotterdams Erfgoed is ontstaan uit het meerjarige project Stad als Muze dat in 2010 startte. Een voorbeeld van wat zich daarbij zoal aandiende, waren de Vrouwen van de Velden in Rotterdam-Zuid. Zaken als sloop, nieuwbouw en noodwoningen zorgden ervoor dat de vrouwen uit die buurt jarenlang met elkaar optrokken. Hun ervaringen mondden uit in een glossy magazine.”

Een ander project speelde zich af in een schaftkeet van Bulgaarse Rotterdammers. Boegbeeld werd Kamen Vladimirov, die in 2002 in Rotterdam aan de slag ging bij het Straatmagazine. Hij bracht met zijn busje de verkopers naar hun verkoopplek. Toen het magazine ophield te bestaan, kocht hij het busje als symbool voor zijn arbeidsmigratie en de driemaandelijkse verplichte terugkeer naar Bulgarije. Een permanente verblijfsvergunning was toen nog geen optie. Nicole: “Kamen is een voorbeeld van Rotterdammers die mee hebben geholpen aan de toekomst van de stad. Toen we hem vroegen wat hij als aandenken zou willen bewaren bleek dat zijn busje te zijn. Dat hebben we geadopteerd. Het staat mét de sticker Echt Rotterdams Erfgoed in Bulgarije waar het nog steeds wordt gebruikt.”

Het boek Echt Rotterdams Erfgoed, deel 1, geeft een kleurrijk beeld van verbindende Rotterdammers anno nu! De toevoeging deel 1 geeft aan dat er nog veel meer bij kunnen. Burgemeester Aboutaleb wijst er op dat het belangrijk is de oude én nieuwe geschiedenis van de stad te leren kennen. “De rijke collectie van Museum Rotterdam laat zien hoe de stad zo’n veelzijdige metropool is geworden.”

Museum Rotterdam beslist niet op eigen houtje wie bijzonder is in de stad, maar heeft een twaalfkoppige raad waar iedere Rotterdammer zich voor kan aanmelden. Bovendien wordt iedere eerste zaterdag van de maand op de locatie Rodezand het gratis Verhalencafé georganiseerd. Dáár, en soms op locatie, kunnen echte Rotterdammers die van aanpakken weten hun persoonlijk verhaal doen. Wie hulp nodig heeft bij zichzelf presenteren of op taalkundig gebied kan terecht bij de Verhalenwerkplaats.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant