Afbeelding

Vogels slaan tijdens jaarwisseling massaal op de vlucht van vuurwerk

Algemeen 137 keer gelezen

Rotterdam - Op satellietbeelden is elk jaar rond de jaarwisseling te zien hoe vogels zich kapot schrikken van het vuurwerk en massaal de bomen uit en de lucht in vluchten. Om vervolgens urenlang in de lucht rond te fladderen, soms tot de uitputting volgt.

“Op beelden van de Universiteit van Amsterdam zie je rond oud en nieuw steevast grote hoeveelheden vogels in de lucht. Uit eigen ervaring weet ik dat er altijd een hele paraplu aan meeuwen te zien is die uit de Waalhaven zijn gevlucht”, vertelt André de Baerdemaeker van Vogelklas Karel Schot. het regionale opvangcentrum voor vogels. “Maar ik denk dat ze dit jaar niet zo snel uitgeput raken. De winter is tot nu toe erg zacht, dus de meeste vogels hebben steeds genoeg voedsel kunnen vinden. Sommige optimisten, merel, koolmees, zanglijster en winterkoning, zijn vorige week na drie daagjes winter zelfs alweer aan hun voorjaarszang begonnen.”

De Baerdemaeker weet zo goed als zeker dat rond de jaarwisseling meer vogels sneuvelen dan normaal. “Ja, er vallen ongetwijfeld slachtoffers rond de jaarwisseling. Het is natuurlijk donker, normaal zijn de meeste vogels dan aan het slapen in een boom. Tijdens het vuurwerk niet. Ze schrikken, en vliegen dan in het donker tegen kabels aan, of tegen gebouwen en ruiten. Dan komen ze later weer bij ons langs met een blauw oog. En ze kunnen inderdaad ook uitgeput raken. Mensen brengen ze dan naar ons omdat ze er zo slap en vermagerd uitzien. Op 1 januari is het trouwens niet per se drukker dan normaal hoor. Mensen slapen dan uit. Dus worden er ook minder vogels gevonden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant