Afbeelding

De zwarte handen van Wout Rockx

Algemeen 20 keer gelezen

Rotterdam - Klussers, verbouwers, kunstenaars, maar ook mensen met materiaalpech aan hun fiets of ander laswerk, kloppen aan bij Wout Rockx. Lastig te bewerken materialen als staal, aluminium en rvs (roestvrij staal) zijn de specialiteiten van deze lasser, ontwerper, klusjesman, ambachtsman en kunstenaar. De deur van zijn werkplaats op het Zwaanshals staat altijd en voor iedereen open.

Door Mark Ritsema

Moeilijk te vinden is zijn werkplaats niets. Ga gewoon af op het geluid van geschuur en getimmer. Voor de open deur van een krappe, met machines en en oud ijzer volgestouwde ruimte is de kans groot dat je meteen getrakteerd wordt op een vonkenregen.

Will Rockx

Zijn liefde voor kunst kreeg Wout (44) van huis mee. Zijn vader was de in 2012 overleden Rotterdamse kunstenaar Will Rockx. “Het technische heb ik wel van hem, maar mijn ouders begrepen niet waar mijn liefde voor schroot vandaan kwam.”

Wout hergebruikt het liefst oud ijzer. Wekelijks struint hij het terrein af van een metaalrecyclingbedrijf in Hillegersberg. “Ik werkte vroeger ook wel met hout en andere materialen. Maar staal...Je last het en het zit meteen muurvast. In vijf seconden!”

Galerie op de Rotte

Wout studeerde Industrieel Ontwerp in Delft en begon als decorbouwer. In 2000 exposeerde hij de robotinstallatie Life Without Heartbeat als onderdeel van Galerie op de Rotte, wat leidde tot de oprichting van zijn constructiebedrijf Xenomobile.

Waterhaas

Als onderdeel van de kindvriendelijke route (KiWi) in Rotterdam-Noord maakte hij het door een kind ontworpen fantasiedier de Waterhaas van rvs buis, te zien op de Gerard Scholtenstraat. Daarnaast voerde hij uiteenlopende opdrachten uit, zoals een fietsenstalling op de Hooglandstraat, een ijscokar, maar ook meubels en stalen interieuronderdelen. Recentelijk verzorgde Wout het laswerk in de, door particulieren opgekochte en tot woningen omgebouwde, Bloklandschool in de Bloklandstraat.

“Het drukst heb ik het momenteel met Interieurbouw. Het Oude Noorden is natuurlijk een beetje aan het veryuppen en dat merk ik aan mijn opdrachten. Werken voor kunstenaars vind ik het leukst en gaat meestal voor. Als iemand hier voor de deur staat met een gescheurd fietsframe dan is dat ook geen probleem. Ik ben vooral bekend door mond op mond reclame.”

Alsof zijn handen niet al zwart genoeg zijn, ligt hij in zijn vrije tijd het liefst onder een auto of sleutelt hij aan een brommer. “Op mijn zestiende vond ik een afgebrande bromfiets die ik helemaal ben gaan opknappen. Sindsdien ben ik daar verslaafd aan. Later kwamen daar auto’s bij. Ik maak alles zelf. Ik wil niet naar een garage.”

Je kunt Xenobile vinden aan het Zwaanshals 185b, zie ook www.xenomobile.nl.

Uit de krant