Inbreker met koevoet bij het keukenraam. 'Inventariseer op een vrije middag eens de zwakke plekken van je huis.' Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie
Inbreker met koevoet bij het keukenraam. 'Inventariseer op een vrije middag eens de zwakke plekken van je huis.' Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Foto: Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

‘Juist tijdens de feestdagen wordt er vaak ingebroken’

Algemeen 9 keer gelezen

Rotterdam - 32 procent van de 776 huishoudens die deelnamen aan het jaarlijkse onderzoek van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) laat, bij afwezigheid tijdens de feestdagen geen bewoonde indruk achter in hun woning. Het huis blijft volledig donker. Ruim de helft (51 procent) laat slechts een of twee lampjes branden. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken, zegt hierover: “Helemaal donker of slechts een of twee lampjes aan, staat min of meer gelijk aan een briefje op de deur met ‘wij zijn niet thuis met de feestdagen’.

Staal vervolg: “Inbrekers weten dan dat ze volop de tijd hebben om toe te slaan. Juist tijdens de feestdagen wordt bijna twee keer zo vaak ingebroken als in de rest van het jaar. Tref daarom de juiste maatregelen.”

Wat is wel goed?

Bijna een kwart regelt zelf, met behulp van een app, tijdschakelaars of de buren, dat de lampen die ze normaliter aanhebben, ook tijdens hun afwezigheid aangaan. “Zo is het voor een inbreker onduidelijk of er iemand thuis is. Hij zal dan eerder bij een woning inbreken waar het wel duidelijk is dat men er niet is”, aldus Staal.

Wat kan er beter?

“Deuren goed op slot doen en een bewoonde indruk achterlaten: dat zou iedereen sowieso moeten doen”, zegt Staal. “Gewoon volop de verlichting aan. Het kost misschien wat extra aan stroom, maar brengt een inbreker wel aan het twijfelen. Inventariseer op een vrije middag ook eens de zwakke plekken van je huis.” Onderzoek laat namelijk zien dat bijna iedereen onterecht denkt dat het met de beveiliging van zijn huis wel snor zit. Toch zijn bijvoorbeeld maar liefst vier van de vijf achterdeuren zodanig slecht beveiligd dat een inbreker binnen enkele minuten binnen is. “Je kunt de achterdeur dan wel goed op slot draaien, maar een zwak slot of beslag houdt inbrekers echt niet tegen. En als het huis geen bewoonde indruk maakt, weet de inbreker dat ie voldoende tijd heeft om zijn gang te gaan”, aldus Staal.

Piek van inbraken

Ongeveer de helft van de Nederlanders is tijdens de feestdagen op vakantie of op visite bij een vriend of familielid en daarom een of meerdere dagen niet thuis. Het is dan ook niet gek dat de piek van alle inbraken in de periode tussen Kerstmis en Oud & Nieuw valt. Volgens cijfers van de politie slaan inbrekers vooral toe in de avonduren tussen 17.00 en 21.00 uur. Tijdens dat heerlijke diner bij familie of goede vrienden dus. Een inbreker weet dat hij dan rustig zijn gang kan gaan en slaat bij het gemakkelijkste doelwit toe.

Tips voor inbraakpreventie

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft vijf simpele tips om toe te passen: 1. Laat met behulp van een tijdschakelaar of app de lampen aangaan die je normaal ook aanhebt; 2. Laat een bewoonde indruk achter, dus zet de tv aan of zet ‘nep-kaarsen’ neer, die werken op batterij; 3. Ga je op vakantie? Vraag of iemand de post weghaalt en laat het aanrecht ietwat rommelig ogen; 4. Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden en de lamellen of gordijnen vroeg in de avond even te sluiten en ‘s morgens weer te openen; 5. Start een whatsappgroep in de buurt om elkaar te waarschuwen bij verdachte situaties.

Uit de krant