In Wijkcentrum De Erker in Schiedam was in de aanloop naar de feestdagen kerstklaverjas. Ook was er een tafel waar door de dames gejokerd werd. (Foto: Persgroep/gsv)
In Wijkcentrum De Erker in Schiedam was in de aanloop naar de feestdagen kerstklaverjas. Ook was er een tafel waar door de dames gejokerd werd. (Foto: Persgroep/gsv)

Klaverjassen, wie doet dat tegenwoordig nog?

Algemeen 4 keer gelezen

Rotterdam – Vraag aan de huidige generatie of ze gehoord hebben van ‘de nel’, ‘nat gaan’, ‘verzaken’ of ‘met het mes op tafel spelen’. Dan halen ze vast de schouders op en twijfelen aan het verstandelijk vermogen van de vraagsteller. Maar dan hebben we het wel over klaverjassen.

Door Gerard Verver

Ooit hét tijdverdrijf van de spelers van het Nederlands elftal. Dikwijls met het mes op tafel. Dat wel, want de heren waren nogal resultaatgericht en speelden, volgens zeggen, nogal eens om grote bedragen. De ‘gewone man’ niet. Die schoof soms wekelijks aan bij zijn kaartmaatjes en kreeg aan het einde van de reeks een cadeautje of de poedelprijs. En in kersttijd een konijn, kip of kalkoen. Ook dat lijkt verleden tijd.

Onze collega’s van Het Nieuwe Stadsblad in Schiedam vonden nog wat klaverjassen, en zelfs nog kersttoernooien. 

Toch wordt in het Schiedamse nog wel geklaverjast.Maar niet meer zo massaal als voorheen. Ook zijn er nog heuse kersttoernooien. Zoals bij de voetbalclubs SVV en Excelsior’20. En in de wijkcentra 5 Molens en De Erker, waar de niet-klaverjassers jokeren. Jongeren schuiven niet meer aan. De haarkleur is grijs. Vormen klaverjassers dan een uitstervend ras?

“Inderdaad”, bevestigen de aanwezigen tijdens het kerstklaverjas in Wijkcentrum De Erker. “Net als biljart, dat telt ook steeds minder spelers. De jeugd heeft andere bezigheden. Die zijn met hun computer en telefoon bezig. Klaverjassers zijn een uitstervend ras. Jammer, want het is z’n leuk spelletje.”

Uit de krant