Anja Meijboom - Kist is blij en dankbaar voor de steun van haar vrijwilligers en de financiële ondersteuning van de gebiedscommissie Pernis en een aantal gulle sponsors.
Anja Meijboom - Kist is blij en dankbaar voor de steun van haar vrijwilligers en de financiële ondersteuning van de gebiedscommissie Pernis en een aantal gulle sponsors. Foto: Joop van der Hor

Anja Kist: Pernisser van het jaar 2018

Algemeen 18 keer gelezen

Pernis - Als Anja Meijboom-Kist (53) volkomen argeloos de telefoon aanneemt en te horen krijgt dat ze door de lezers van Weekblad de Botlek verkozen is tot ‘Pernisser van het jaar”, reageert ze eerst verbaast om daarna bijna te stikken in een onbedaarlijk gelach: “Ik Pernisser van het jaar? Hoezo? Waarom? Tsja, eigenlijk wel leuk natuurlijk. Wie hebben er allemaal op mij gestemd behalve mijn man, moeder en dochter? Wahahaha!”

Ze zegt in haar broek te plassen van de lach, maar als ik daags later voor een interview het kleine huisje in Pernis betreed ruikt het fris en naar verse koffie. Anja gaat zitten op haar op praatstoel en komt er ook niet meer vanaf. Ik geniet van haar verhalen en de kerstkransjes.

‘Op het dorp’

Ze woont nagenoeg haar hele leven ‘op het dorp’ en zegt er ook niet over te peinzen om ooit weg te gaan. Iedereen kent Anja onder haar meisjesnaam ‘Kist’ en het is een katje die je niet zonder handschoenen aanpakt. “Mooi hoor die erkenning van de lezers en dorpsgenoten, maar al die leuke dingen die er gebeuren op het dorp doe je natuurlijk niet alleen. De Commissie H. Pernis (de ‘H’ staat voor Halloween) bestaat uit een grote groep vrijwilligers en daar ben ik er slechts één van” zo klinkt het bescheiden uit de mond van Anja.

Het hele jaar door

“De commissie is ooit begonnen met het organiseren van een halloweenfeest voor de jongeren maar is in de loop der jaren steeds meer en steeds grotere activiteiten gaan opzetten. Het hele jaar door organiseren we leerzame en leuke events voor jong en oud. Ons doel is de saamhorigheid en leefbaarheid in het dorp aan te spreken en te versterken, om Pernis terug te brengen tot de hechte gemeenschap die deze ooit was. In de loop der jaren zijn er heel wat feesten bijgekomen zoals een ridderspektakel, woeste wilde westen en een circus. Maar ook een Summer en Winterfair, de Burendag, disco voor de jeugd en Sinterklaasfeesten, gezellige seniorenshows met bingo en kaarten, Lief en leed, voorlezen aan kinderen en ouderen en op kerstochtend met kerstman en kerstvrouw met paard en arrenslee met muziek van de lokale fanfare OBK de mensen wakker maken. De meeste van onze evenementen organiseren we op ons eigen terrein aan de Ring.”

Sprookjesoptocht

Het leukste vindt Anja, al 34 jaar getrouwd met Arjan Meijboom en trotse moeder van dochter Kim (27), de Sprookjesoptocht. “Hier wonen best veel ouderen en gezinnen met kinderen die eenvoudigweg niet het geld hebben om naar de best dure Efteling te gaan en dus hebben wij bedacht de Efteling naar hier te halen. Er werken zelfs mensen aan mee die ooit in het Land van Ooit hebben gewerkt maar ook in Disneyland Parijs en de Efteling zelf. Die weten echt wel hoe je een sprookjesfeest moet optuigen. En als je dan die lichtjes in de ogen van die kinderen en ouderen ziet, nou dan moet ik altijd even mijn neus snuiten met een hele grote zakdoek!”

‘Ik ben rijk’

Anja werkt bij zorginstelling Laurens en haalt uit het contact met ouderen haar grootste voldoening. “Ik zit na mijn werk soms wel uren met ze te praten en te luisteren naar hun prachtige, ontroerende en soms ook trieste verhalen.” Vanwaar die enorme drive om altijd voor een ander bezig te zijn? “Nou niet voor het geld want ondanks de steun van de gebiedscommisie en fijne sponsors moet er soms echt geld bij. Maar ik ben er ontzettend rijk door geworden; rijk in het verzamelen van mooie momenten en die koester ik.”

Wens

“Ik hoop op betere samenwerking tussen alle verenigingen, kerken en instanties. Soms vinden er op één zaterdag wel drie evenementen plaats. Dat moeten we met elkaar zien te voorkomen. Als dat lukt dan kan iedereen in en van buiten Pernis optimaal genieten van alle mooie evenementen en de inzet van de vrijwilligers.”

(Tekst en foto: Joop van der Hor)

Uit de krant