Afbeelding
Foto:

Huiveringwekkende en fabelachtige kunstwerken van Yves Tanguy in Boijmans

Algemeen 11 keer gelezen

Rotterdam - Le tabernacle van kunstenaar Yves Tanguy is onlangs met steun van de BankGiro Loterij aan de collectie van Boijmans Van Beuningen toegevoegd. Naast dit object bezit het museum een fabelachtig geschilderd ‘droomlandschap’ van zijn hand. Het zijn de enige werken van Tanguy in de Collectie Nederland. Le tabernacle is nu te zien in ‘De collectie als tijdmachine’, de collectie opstelling die nog tot en met 13 januari loopt.

Voor de surrealisten zit niet alleen de mens maar ook het ding vol raadsels en geheimen. Vandaar dat ze vaak gebruik maken van ‘objets trouvés’, gevonden voorwerpen waaraan erotische of andere suggestieve betekenissen worden toegekend. Een bekend voorbeeld is dit objet trouvé van Yves Tanguy dat in vroege publicaties staat afgebeeld: een bizarre met vacht bedekte doos bekroond door een kop van een wezen tussen hond en aap. En dan zijn er ook nog armen van een kandelaar aan gemonteerd.

In mei 1936 organiseerde de leider van de surrealisten, André Breton, de allereerste en legendarische expositie die was gewijd aan het surrealistisch object. Deze presentatie vond plaats bij galerie Charles Ratton in Parijs. Breton liet verschillende typen objecten zien variërend van etnografisch tot gevonden voorwerpen en zowel mathematische als surrealistische objecten die waren vervaardigd door kunstenaars als Max Ernst, Man Ray, Hans Bellmer, René Magritte, Marcel Duchamp en Roland Penrose. Tanguys fascinerende en huiveringwekkende object Le tabernacle was er ook te zien.

Uit de krant