Afbeelding
Foto: ANP

Navajo-indianen komen naar Rotterdam om te hacken!

Algemeen 89 keer gelezen

Rotterdam - Tien jongeren uit de stad Albuquerque (VS) en omliggende indianenreservaten komen tussen 17 en 24 maart naar Rotterdam om te hacken en codes te kraken. Op uitnodiging van de Rotterdamse Cyberworkplace, met ondersteuning van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, gaan de jongeren samenwerken met Nederlands hacktalent en werkgevers in IT-security. Het Cyber Heroes-programma, zoals het project is genoemd, leert de Amerikaanse talenten hoe ethische hackers in Nederland bijdragen aan een digitaal veiligere wereld.


Een van de initiatiefnemers van het Cyber Heroes-project is Anouk Vos, voorzitter van de Cyberworkplace en partner bij securitydienstverlener Revnext. Vorig jaar werd ze door het Amerikaanse ambassade uitgenodigd om in de Verenigde Staten te vertellen over de Rotterdamse Cyberworkplace, waar jongeren, scholieren, schoolverlaters en gamers allerlei 21ste-eeuwse (hack)vaardigheden worden bijgebracht.

Anouk Vos: “In Amerika worden hackers nog vaak als criminelen gezien en ligt er een groot taboe op hacken voor de goede zaak.” In Albuquerque leerde ze echter een organisatie kennen die zich, net als de Cyberworkplace, richt op het omscholen van jongeren tot IT-specialisten. “De jongeren, waarvan velen wonen in reservaten van Navajo-indianen, kunnen goed programmeren, maar wilden graag meer leren over de rebelse hackactiviteiten in de Cyberworkplace. Dankzij steun van de Amerikaanse ambassade in Nederland zullen zij daarom een week meedraaien met de hackactiviteiten in Rotterdam.”
Anouk Vos stelt dat de Rotterdamse jongeren uit de Cyberworkplace en de jongeren in de Verenigde Staten veel gemeen hebben: “Het gaat om talentvolle ambitieuze jongeren die in het reguliere schoolsysteem niet vinden wat ze zoeken. Volgens Vos zijn ethische hackers 21ste-eeuwse helden. Het Cyber Heroes-programma speelt hier op in. De jongeren leren hoe websites en systemen te beschermen, mogen werken aan echte cybercrime zaken van de politie, en doen onderzoek naar de veiligheid van Internet of Things-producten in huis. Naast de politie dragen ook partijen als Radically Open Security, Cybersprint en KPN bij aan het lesprogramma.
Met de komst van de Navajo-indianen ziet Vos een mooie historische parallel: “In ons programma hebben we veel aandacht voor veilige codes en cryptografie. De Navajo hebben hier in het verleden een belangrijke bijdrage aan geleverd. De Navajo-code is de enige code die in de Tweede Wereldoorlog niet is gekraakt. De Navajo-codetalkers waren de helden van de jaren veertig. Met het Cyber Heroes-programma willen we bijdragen aan deze traditie en inzetten op 21ste-eeuws heldendom.”

Cyberworkplace
De Cyberworkplace (Cyberwerkplaats) is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21ste-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen. Het motto van de Cyberworkplace is: ‘hack je gek en verdien een werkplek.’
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant