Rotterdammers Raoul en Yolanda Majewski fietsten elf weken lang over de Andes. (Foto: Yolanda Steijns)
Rotterdammers Raoul en Yolanda Majewski fietsten elf weken lang over de Andes. (Foto: Yolanda Steijns)

Raoul en Yolanda fietsten door droge woestijn en over besneeuwde bergen

Algemeen 455 keer gelezen

Rotterdam - Fietsen over de Andes tussen Chili en Argentinië. Van een droge woestijn naar besneeuwde bergtoppen, terwijl je onderweg condors en lama’s tegenkomt. Raoul en Yolanda hebben het gedaan. Nu zijn ze weer thuis in Rotterdam. Ze vonden het een geweldige reis.

Door Nanda van Heteren

Rotterdammers Raoul en Yolanda Majewski zijn weer op Rotterdamse bodem, waar het lijkt alsof ze nooit zijn weggeweest. Het echtpaar vertrok voor een sabbatical van elf weken om te fietsen over de Andes tussen Chili en Argentinië. Twee van hun hele goede vrienden, Sake en Quirine Zijlstra, gingen een gedeelte van de reis mee.

Koffie

Raoul: “Als je helemaal uitkleedt wat we gedaan hebben, dan lijken de dagen erg op elkaar en bestaat de dag in principe uit opstaan uit je tent, water koken voor koffie, ontbijten, tent afbreken, fiets optuigen en op pad.”

Tent

“Na een dag fietsen zet je ‘s avonds je tent weer op, kook je op een eenvoudige manier een koolhydraatrijke maaltijd en ga je je tent in om lekker lang te slapen… en dat tachtig dagen lang. Dat klink saai, maar was het absoluut niet.”

Yolanda: “De natuur was namelijk indrukwekkend mooi en heel afwisselend. We begonnen in het noorden met de droge leegte van de Atacama woestijn die veel kleurrijker is dan je zou verwachten en eindigden in het zuiden tussen besneeuwde bergtoppen, woeste rivieren en gletsjers.”

“Daar tussenin zat een aantal prachtige passen over het Andesgebergte, actieve vulkanen, kleine dorpjes met lieve mensen, geisers en watervallen. We hebben vossen, condors, vier soorten lama’s, prachtige spechten, kolibries, flamingo’s en gordeldieren gezien. Verre van saai dus!”

Beiden kijken terug op een ‘geweldige reis’ en wilden nog niet naar huis. “Dat geeft aan hoe we echt genoten hebben. We hebben highlights gezien die we van tevoren hadden gehoopt, heel veel geluk gehad met het weer en de wind, maar vooral kunnen genieten van de vrijheid.”

“Dat is toch wel het fijnste, niets moeten en volledig vrij zijn. In dat opzicht is het ook zeker voor herhaling vatbaar. Ook is de verbinding een stuk minder dan normaal, je hebt niet overal bereik met je telefoon en al helemaal geen internet. Dat maakt je los van het dagelijks leven.”

Hoewel de fietsers het fijn vinden om weer schone kleding aan te kunnen doen, een gevulde supermarkt om de hoek te hebben en een warme douche, hebben zij Rotterdam niet heel erg gemist. “Wel onze familie en vrienden.”

Thuiskomen voelde ook echt zo. “Je doet je dagelijkse dingen en het voelt alsof er niets veranderd is. Dat is wel gek, maar ik hoop dat we het gevoel van vrijheid kunnen vasthouden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant