Logo dehavenloods.nl


Nieuwe poging na botsingen vorige keer: alle fietsers tegelijk groen!

Rotterdam - Vanaf vandaag (dinsdag 14 november) krijgen alle fietsers op het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg tegelijk groen licht. Zij mogen allemaal tegelijk oversteken, zelfs diagonaal als ze dit willen. Vorig jaar mislukte een soortgelijk experiment nog omdat mensen op elkaar botsten, maar omdat het in Groningen wél kan, probeert de gemeente het nóg een keer.

Bij 'Alle fietsers tegelijk groen' krijgen de fietsers groen bij rood licht voor het overige verkeer. Voor de fietsers gaat het oversteken sneller en veiliger. Fietsers die linksaf willen, hoeven niet langer twee keer te wachten voor het verkeerslicht. Bovendien komen zij niet meer in de dode hoek van een afslaande (vracht)auto of bus. De kans op zware ongevallen wordt dus kleiner. In Groningen waar ze deze regeling kennen op 28 kruispunten, zijn sinds de invoering in 1989 geen dodelijke ongevallen meer geweest.

'Alle fietsers tegelijk groen' werd vorig jaar ingevoerd op de kruising Admiraal de Ruyterweg - Jonker Fransstraat. Het experiment werd heel snel gestopt, omdat twee keer fietsers op elkaar botsten. De gemeente heeft onderzocht was er mis ging, samen met experts uit gemeente Groningen en Enschede. De oorzaak wordt gezocht in de vele belangstellenden, zoals bijvoorbeeld journalisten die bij de start van het experiment op het kruispunt waren. Dit zorgde voor afleiding van de fietsers. In andere steden wordt 'alle fietsers tegelijk groen' succesvol toegepast. De gemeente staat daarom nog steeds achter het idee en heeft alle vertrouwen dat de Rotterdammers dit ook kunnen.

Meer berichten
Shopbox