Logo dehavenloods.nl


Plein 1943.
Plein 1943.

Komend jaar grote herdenking van 75 jaar Vergeten Bombardement

Rotterdam - Het Vergeten Bombardement in Delfshaven wordt volgend jaar (75 jaar na dato) herdacht met een expositie, een lesboekje en dichtregels op gevels van de Gijsingsflats.

Door Gerrit van Loon

Op 31 maart 2018 is het 75 jaar geleden dat de wijken Bospolder en Tussendijken per abuis door de geallieerden werden gebombardeerd. Na de druk bezochte herdenking van afgelopen maart is een werkgroep gestart met voorbereidingen voor de speciale jubileum-editie van volgende jaar. Er komt een gepast en gevarieerd programma met verschillende sprekers, optredens en muziek. Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt bijvoorbeeld spreken. Mogelijk planten kinderen van omringende scholen een aantal planten op een locatie in het park. De werkgroep is daarover in gesprek met Stadsbeheer.

Concrete andere plannen zijn interviews met 12 overlevenden in samenwerking met Verhalenhuis Belvedere. De interviews zullen worden opgenomen in het Stadsarchief en komen terug in een speciaal (les)boekje, aangevuld met materiaal dat is gemaakt door leerlingen van nu. Daarnaast komt er een expositie over het Vergeten Bombardement in Bibliotheek Delfshaven in samenwerking met Museum '40-'45. "Deze expositie willen we dan koppelen aan de lessen voor leerlingen van omliggende basisscholen zoals we die afgelopen jaar ook hebben georganiseerd", laat de werkgroep weten.

Op het programma staat ook een wandeling langs de brandgrens in samenwerking met het Gilde Rotterdam en het schilderen van één of enkele gedichten over het bombardement op de gevels van de Gijsingflats. Bijvoorbeeld het gedicht van stadsdichter Derek Otte. "Met dit totaal aan activiteiten denken we een passende herdenking te kunnen organiseren die tot de verbeelding spreekt."

De werkgroep doet een beroep op het participatiebudget van de gebiedscommissie Delfshaven en vroeg een bedrag van 8.500 euro aan. Het resterende bedrag wordt aan Havensteder, de stadsmarinier en de cultuurscout gevraagd.

Meer berichten
Shopbox