Foto: Jan van der Ploeg
Foto: Jan van der Ploeg

Zijn dit de oplossingen voor de troep naast de containers?

Algemeen 89 keer gelezen

Rotterdam - In De Havenloods van vorige week vroegen we onze lezers mee te denken met het nieuwe ‘naastplaatsingen-beleid’ van wethouder Bert Wijbenga. Nou, dat hebben we geweten. En de wethouder ook. We werden bedolven met tips om de troep naast de vuilcontainers aan te pakken. En we kunnen vast verklappen dat sommige van die ideeën onderdeel van het nieuwe beleid gaan worden.

Wijbenga maakt woensdag 6 maart zijn plannen bekend. Hij belooft een ‘pittig plan’ om één van de grootste ergernissen in de stad aan te pakken. “Uit alle reacties bij De Havenloods bleek wel dat mensen het echt zat zijn. Dat we dit probleem echt serieus moeten nemen. Dat motiveert me enorm. We gaan volop aan de bak om alles in de bak te krijgen.”

Wijbenga: “Er zaten verrassende oplossingen bij waar we nog niet aan hadden gedacht. Bijvoorbeeld over de grootte van de openingen van de containers. Die zijn volgens veel mensen te klein. Nu leveren grotere openingen het gevaar op dat kleuters er in vallen. Maar kleinere zakken is misschien wel een optie! Misschien moeten we in gesprek met de detailhandel om kleinere zakken te verkopen, en voorlichting geven zodat mensen kleinere zakken gaan gebruiken. Ik wil ook nadenken over een systeem waarbij je kunt zien of een container vol is. Zodat mensen niet voor niets met hun afval naar de bak lopen.”

Maar als iemand dan toch te laks is, krijgt-ie daar wat Wijbenga betreft spijt van. “We willen de pakkans vergroten, en dan ook écht bekeuren. Bedrijven bijvoorbeeld die hun troep in de bak bij particulieren gooien; die willen we hard aanpakken.”

En dan is er nog de meest genoemde oplossing: vaker legen. “Ja, we kunnen steeds beter zien wanneer een container vol is. Ik weet niet of we váker moeten legen. Maar in ieder geval wel slímmer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant