Logo dehavenloods.nl


Geen Cubaanse tegenstandster voor Nouchka Fontijn. Ze won zondagavond haar partij tegen een Oekraïense. (Foto: Emile Hilgers)
Geen Cubaanse tegenstandster voor Nouchka Fontijn. Ze won zondagavond haar partij tegen een Oekraïense. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: Emile Hilgers)

Topboksen met Cuba succes, bond wil ook breder kijken

Rotterdam - Voor het thuispubliek was Artjom Kasparian afgelopen weekend twee keer de held van de avond. Zowel zaterdag als zondag stond de Nederlands kampioen tot 81 kilo het in de Cruise Terminal in de ring tegen een gigant uit Cuba. In beide partijen toonde hij strijdlust en doorzettingsvermogen.

Door Emile Hilgers

Zaterdagavond tijdens het benefietgala van Gladiatoren aan de Maas verloor de pugilist van boksvereniging Van 't Hof eervol van vijfvoudig Olympisch kampioen César de la Cruz. Zondagavond kreeg hij een ovationeel applaus nadat hij zich in de interland Nederland-Cuba dapper had geweerd tegen Osleys Iglesias Estrada.

Ook de andere talenten van Rotterdam Boxing deden het goed. Nouchka Fontijn won overtuigend van Tetiana Patrovych en eerder in het voorprogramma van World Port Boxing versloeg Rex Meijer de Belg Karim Saboundji. De meer dan duizend toeschouwers kregen een uniek programma te zien. Grote verrassing was de winst van Ernico Lacruz tegen tweevoudig Olympisch kampioen Lazaro Alvarez Estrada.

Er was zondag ook aandacht voor breedtesport. NBB-voorzitter Boris van der Vorst maakte 's middags tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend dat recent een samenwerking is aangegaan met Rotterdam Sportsupport om tot een visie te komen over boksen in Nederland.

"Het is niet meer vanzelfsprekend dat als je gaat boksen, dat bij een boksvereniging is", verklaart Sportsupport-directeur Gert Jan Lammens desgevraagd. "Ook andere partijen, zoals fitnesscentra, bieden bokslessen aan. Daar zou de bond een rol bij kunnen spelen. De eerste contouren van de visie zijn klaar en willen we binnenkort bespreken met onder meer de Rotterdamse boksverenigingen."

Sharita van der Hulst is sinds september combinatiefunctionaris boksen bij Rotterdam Sportsupport. "Mijn taak is om leerlingen van zowel basisscholen als voortgezet onderwijs door proeflessen en via schoolsportverenigingen te stimuleren om bij een vereniging te gaan boksen. Ouders zijn vaak terughoudend voor wedstrijdsport en beseffen niet dat er ook recreatief boksen is, wat heel goed is voor onder meer agressieregulatie en zelfverdediging. Leerlingen leren voor zichzelf op te komen en respect te hebben voor elkaar. Het zou mooi zijn als we de vooroordelen weg kunnen nemen en meer kinderen aan het boksen kunnen krijgen."

Meer berichten
Shopbox