'Ze noemen mij nog steeds wel eens gekscherend 'de ballenjatter', of zeggen voor de grap dat ze nu pas naast mij durven te zitten.'
'Ze noemen mij nog steeds wel eens gekscherend 'de ballenjatter', of zeggen voor de grap dat ze nu pas naast mij durven te zitten.'

'Ballenjatter' en eerste wijkagent Jan Pruim verknocht aan Wielewaal

Rotterdam - Wendy de Wild stuurde dit prachtige verhaal over de eerste wijkagent van de Wielewaal, Jan Pruim. Ook wel bekend als 'de ballenjatter'.

Ruim 30 jaar lang was Jan Pruim wijkagent van de Wielewaal en omgeving. Inmiddels is hij 95 jaar oud en al enige tijd met pensioen. De baldadige jongens van wie hij toen de voetbal afpakte omdat ze wéér op het verboden grasveldje aan het spelen waren, fietsen inmiddels met hun eigen kleinkinderen door de wijk. Het gaat hem dan ook zeer aan het hart dat zijn geliefde Wielewaal nu door de sloophamer dreigt te verdwijnen.

De eerste huurovereenkomst uit 1949 (6,90 gulden per week) voor zijn driekamerwoning ( aan de Aarnoudstraat heeft Jan Pruim nog steeds. "De wijk was toen nog in aanbouw en niet te vergelijken met hoe het er nu uitziet", vertelt Pruim. De Rotterdammer kent de Wielewaal door en door. Niet alleen omdat hij er al bijna 70 jaar woont, in 1951 werd hij aangenomen als eerste wijkagent. Iets waar hij door zijn buren nog regelmatig aan wordt herinnerd.
"Ze noemen mij nog steeds wel eens gekscherend 'de ballenjatter', of zeggen voor de grap dat ze nu pas naast mij durven te zitten."

Volgens Pruim kenmerkt dit de goede verstandhouding die hij altijd met de buurtbewoners heeft gehad. "Natuurlijk was er wel eens sprake van kleine criminaliteit of moest ik ingrijpen als kinderen te baldadig werden. Maar als wijkagent had je een zeker aanzien, er werd zelfs speciaal voor mij een telefoonlijn aangelegd. Mensen luisterden toen nog naar je. En andersom luisterde ik ook naar hen, ik had hen ook nodig om te weten wat er allemaal speelde."
Veel van de kinderen van toen, wonen nog steeds in de wijk. Zelf wil Pruim ook nooit meer weg uit 'zijn' wijk. "Ik woon hier nog steeds met zoveel plezier. De Wielewaal is eigenlijk een klein tuindorp, met betaalbare woningen met een voor- én achtertuin. Dat wil ik voor geen goud missen, mijn achtertuin onderhouden is nog steeds mijn grootste hobby."
De voormalig wijkagent vindt het dan ook vreselijk dat de sloophamer dreigt voor de Wielewaal. Woonstad en de gemeente Rotterdam willen dat de naoorlogse wijk met 545 voornamelijk sociale huurwoningen plaatsmaakt voor duurdere nieuwbouw.

"Dan verdwijnt het bijzondere karakter van deze wijk", vertelt Jan Pruim. "Nieuwbouw is prima, maar wel met behoud van het bestaande stratenplan, de laagbouw en dezelfde woonlasten zodat alle huidige bewoners kunnen terugkeren."

Meer berichten
Shopbox