Foto: Danielle Jiskoot
Foto: Danielle Jiskoot

Muur van mos eet fijnstof Churchillplein op...

Rotterdam - Vandaag (woensdag 8 november) is in het kader van Happy Streets op Churchillplein de luchtzuiverende installatie CityTree door aannemer Mourik geplaatst. Happy Streets is een beweging die zich inzet voor inclusieve, duurzame mobiliteit en beter gebruik van de publieke ruimte.

Deze zelfvoorzienende CityTree bestaat uit een 'muur' van mos. Het mos zuivert de lucht door vervuiling, zoals fijnstof, letterlijk op te eten en dit te gebruiken voor zijn eigen biomassa. Alle lucht die langs en door de CityTree gaat, is 25% schoner. Door de fijnstof op te eten groeit het mos, waardoor het nog meer fijnstof op kan nemen. De CityTree werkt volkomen zelfvoorzienend met een waterreservoir en zonnepanelen om ingebouwde sensoren te laten draaien. Het gaat om een pilot van zeven weken.

De CityTree is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen boom, maar een 'muur' van mos. ''Mos heeft een veel groter bladoppervlak dan welke plant dan ook. Dat betekent dat de CityTree meer schadelijke stoffen kan opnemen.'' Aldus Zhengliang Wu, co-founder van Green City Solutions, het Berlijnse bedrijf dat de CityTree heeft ontwikkeld. De CityTree werkt luchtzuiverend, daarnaast blijft mos het gehele jaar groen.

Wethouder Pex Langenberg: "De CityTtree is een mooi voorbeeld van een object wat verschillende functies verenigt en een bijdrage kan leveren aan duurzaamheidsambities van de stad. Via Happy Streets laten we tijdelijk de straat van de toekomst zien, in dit geval in een mooie combinatie van vergroening, innovatie in schone lucht en city lounge."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden