Foto: Jiske Foppe

Welke gedichten moeten er op de bruggen over de Delfshavense Schie?

Rotterdam - Er staat iets bijzonders te gebeuren met de bruggen over de Delfshavense Schie. Het project OPEN DICHT bruggedichten wil de bruggen tussen Delfshaven en Overschie voorzien van poëzie. Een poëzie-commissie selecteert hiervoor momenteel op basis van enkele criteria Rotterdamse dichters. Zij vragen Rotterdammers om tips van welke Rotterdamse dichter zij graag werk op de brug zien uitgevoerd. Tot 18 november kan je dit doorgeven via: mijntip@bruggedichten.nl

bruggen over de Delfshavense Schie
OPEN DICHT bruggedichten heeft de ambitie om in 2018-2019 aan de onderkant (op 'het val' zoals dat heet) of rondom 10 bruggen over de Delfshavense Schie gedichten van Rotterdamse dichters aan te brengen die tijdens het wachten leesbaar zijn voor wandelaars, fietsers en automobilisten. Momenteel is er dankzij de gemeentelijke subsidie CityLab010, Job Durafonds en CBK Rotterdam al voldoende budget voor bijna 3 bruggen en voor de overige bruggen wordt aanvullende financiering gezocht bij fondsen en geïnteresseerde andere partners. De gemeente moet ook vergunningen afgeven. Daarom worden de eerste bruggen in de zomer 2018 verwacht.

geef jouw favoriete Rotterdamse dichter of gedicht door
Jiske Foppe van GEEN POEHA nam het initiatief tot OPEN DICHT bruggedichten en Daniël Dee, voormalig Rotterdams stadsdichter 2013-2014, was tijdens zijn stadsdichterschap initiatiefnemer van poëzie onder de brug. Hoewel dat project destijds niet werd gerealiseerd was het de aanleiding voor Jiske Foppe hem te vragen één van de gedichten voor de bruggen te schrijven en de coördinatie te nemen over de poëzie in het project. Daarmee heeft hij nu de handen vrij om samen met de door hem samengestelde commissie de overige gedichten te selecteren. Rotterdammers kunnen tot 18 november hun tip aan hen doorgeven via mijntip@bruggedichten.nl .

criteria

De commissie houdt in hun selectie rekening met enkele criteria zoals kwaliteit, Rotterdams, originaliteit, eeuwigheidswaarde, lengte en thematiek.

Het moet professioneel werk van Rotterdamse dichters zijn. Dat wil zeggen dichters die hier geboren zijn, gewoond of gewerkt hebben oftewel een duidelijke affiniteit hebben met onze stad. Met originaliteit wordt bedoeld dat het gedicht niet al in de stad te vinden moet zijn of dat de dichter al heel vaak in het stadsbeeld te vinden is, want Rotterdam kent ontzettend veel goede dichters. De inhoud moet ook over een paar jaar nog steeds interessant zijn (eeuwigheidswaarde). Afhankelijk van de brug en technische vereisten is de lengte natuurlijk ook van belang. Thematiek is bijvoorbeeld het water, de brug, de rivier, kanaal, verbinding, stilte, wachten, de stad of het stadsleven.

In 2018 wordt gestart met 3 bruggen, de eraan verbonden website met een Do-It-Yourself-poëzie programma en route. Per te realiseren brug wordt bekendgemaakt welke brug en dichter zijn geselecteerd.

Het project wordt uitgevoerd door stichting De zoek naar Schittering in samenwerking met kennispartners Rotterdamsdichters.nl, Poetry International en met civiel adviesbureau Waterpas.

Er is meer informatie te vinden en te volgen over het project via www.bruggedichten.nl en facebook: www.facebook.com/bruggedichten/ .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden