Foto: Paul Martens
Foto: Paul Martens

'Geef crimineel geld en vastgoed terug aan de wijk waar het vandaan komt'

Rotterdam - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijkheid om criminaliteit op Zuid op een soortgelijke manier aan te pakken als op Sicilië is gebeurd met de maffia. Bijvoorbeeld door vastgoed en geld dat op criminelen wordt buitgemaakt terug te geven aan de wijken waar het vandaan komt. Ook Marco Pastors, directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, ziet zo'n aanpak wel zitten.

Door Emile van de Velde

Vorig jaar is een delegatie van het OM, politie, gemeente Rotterdam en een wetenschapper op studiereis geweest naar Palermo. Het doel daarvan was leren van Leoluca Orlando, de burgemeester van Palermo die de strijd met de maffia aanging én won.

"Onze officier zag veel raakvlakken tussen de maffia en de macht die zij hadden in Palermo en de macht die criminele organisaties hebben op Zuid, vandaar dat ze met Orlando in contact is gekomen. Die nodigde haar uit om eens met eigen ogen de resultaten van de aanpak te bekijken", aldus een woordvoerder van het OM. "Denk dan aan het in beslag nemen van panden, om dat pand vervolgens in dienst te stellen van de wijk. Op Sicilië hebben wij ook gezien dat in beslag genomen vermogen werd teruggeven aan de samenleving. Bijvoorbeeld voor de verbetering van de buitenruimte. Of een dergelijke ontwikkeling ook in Rotterdam mogelijk is, moet onderzocht worden."

Marco Pastors

"Het gaat om enorme hoeveelheden geld", vertelt Pastors. "Geld dat met misdaad is verworven in de wijken op Zuid. Dat zijn ook de wijken die onder die criminaliteit geleden hebben. Nu gaat dat geld de schatkist in, maar wij willen graag extra ons best doen om dat geld weer terug te laten keren in de wijk waar het in beslag genomen is. Zodat we het daar kunnen gebruiken om er iets goeds mee te doen."

Pastors legt uit hoe hij dat bedoelt: "We zien nu winkelstraten wegzakken. Neem bijvoorbeeld de Beijerlandselaan. Veel panden worden verhuurd tegen het hoogste bod, en dat kunnen vaak alleen foute partijen betalen. Terwijl ik genoeg prima horecaondernemers ken, die er een zaak zouden willen vestigen. Bijvoorbeeld restaurants die meer variatie aan kunnen brengen in het eenzijdige aanbod van fastfoodzaken. Als we bij een actie tegen ondermijning een pand los kunnen weken uit het criminele vastgoed-circuit, komt er een plek vrij. Die zouden we dan tegen een normale huur aan kunnen bieden aan een huurder die we wél graag in die straat willen hebben."

Stápels bankbiljetten

Bij de grote actie van vorige week deden tal van samenwerkende diensten invallen bij 18 geldtransactiekantoren op de Beijerlandselaan en de Dordtselaan. Er werden onder meer illegale gokzuilen, valse identiteitspapieren en stápels bankbiljetten gevonden. Het was zeker niet de eerste actie op Zuid. De politie heeft een speerpunt van de strijd tegen deze ondermijning gemaakt.

Pastors: "Het zijn niet zomaar acties tegen criminaliteit. Met het NPRZ zetten we heel veel in op onderwijs en werk en met dit soort acties laat je zien dat criminaliteit niet loont. Kinderen moeten zien dat criminelen in de buurt worden aangepakt en géén goede rolmodellen zijn. Dat er andere routes zijn in het leven."

Regeerakkoord

Rotterdam-Zuid staat voor de eerste keer in de historie in het regeerakkoord. Samen met vijf andere knelpunten in Nederland is er 900 miljoen euro te verdelen voor onderwijs, werk en sloop/nieuwbouw. En wat Pastors betreft komt daar dat geld van criminelen dus nog bij. "Dat soort dingen zijn steeds makkelijker bespreekbaar in Den Haag. Er zitten veel mensen in de regering die afgelopen jaren Zuid hebben bezocht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden