Een bezoeker van Pandora's Music Box op één van de verloren gewaande foto's.
Een bezoeker van Pandora's Music Box op één van de verloren gewaande foto's.

Legendarische foto's Pandora uit 1985 wellicht openbaar

Rotterdam - Dertig jaar geleden was Pandora's Music Box Festival in de Doelen dé grote voorganger van wat later festivals als Motel Mozaique en zelfs Lowlands zou worden.

Er waren in 1985 6543 bezoekers bij de derde editie van Pandora's Music Box. Van elke bezoeker werd bij een portretfoto gemaakt, waaronder ook Jan Donkers, Jan Douwe Kroeske, Jules Deelder en Ted Langenbach. De foto's werden gemaakt door John Groot, alias Phoxx, in speciaal gebouwde studio's. Ook de musici en andere medewerkers werden gefotografeerd. De negatieven zouden worden opgeborgen in een 'Doos van Pandora' en met een raket de ruimte in worden geschoten.

Maar: de fotonegatieven uit 1985 werden niet de ruimte ingeschoten. Phoxx plakte alle rolletjes in drie delen aan elkaar en borg ze op in filmblikken. Toen hij in 2007 overleed, wist niemand wat er van de negatieven terecht was gekomen. DIG IT UP Gallery (Schiedamsedijk 62a) vond ze later bij Mojo-oprichter Berry Visser op zolder. Al snel werd begonnen met het digitaliseren ervan. Er volgden vele nieuwsgierige reacties op sociale media van mensen die op het festival geweest zijn, en zich afvroegen of zij ook op de foto stonden.
Stichting DIG IT UP wil de verloren gewaande collectie toegankelijk maken en is een crowdfundingsactie begonnen. Met het geld dat binnenkomt wil DIG IT UP vier maanden een selectie van de portretten tentoonstellen. Daarnaast wil DIG IT UP alle portretten online zichtbaar maken op www.hetgeluidvanrotterdam.nl/pandora en op facebook.com/hetgeluidvanrotterdam.

Wil je helpen? De crowdfundingsactie is te vinden op: www.voordekunst.nll.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden