Clara Sies (Gaarkeuken Rotterdam), Jeroen Zoetmulder (AH Krabbendijkestraat) en Sjaak Sies.
Clara Sies (Gaarkeuken Rotterdam), Jeroen Zoetmulder (AH Krabbendijkestraat) en Sjaak Sies. (Foto: Emile van de Velde)

Rotterdamse supermarkten breiden voedseldonaties uit

Rotterdam - Maandag 16 oktober starten de zes vestigingen van Albert Heijn in Rotterdam Zuid met het doneren van voedsel aan verschillende liefdadigheidsinstellingen in de buurt (de Gaarkeuken Rotterdam, Sociaal Restaurant Hotspot Hutspot en Stichting Isaak en de Schittering).


De Albert Heijn-filialen willen op deze manier voedselverspilling te lijf gaan en tegelijkertijd mooie initiatieven in de buurt steunen. "Hiermee willen we een signaal afgeven naar de gemeente Rotterdam, onze buren en wijken om ons heen." aldus Jeroen Zoetmulder filiaalmanager van de AH Krabbendijkestraat. "Hiermee ben je echt beter in de buurt." Het project wordt begeleid door de Stichting Community & Voedselsurplus (C&V) die zich inzet om bedrijven met voedseloverschotten (voedselsurplus) te koppelen aan sociale instellingen en zo te zorgen voor een gezonde en gezellige maaltijd voor mensen met een krappe beurs.

Succesvolle pilot
Dit project, wat wordt gesteund door de Gebiedscommissie Feijenoord is een vervolg op de succesvolle pilot in Charlois waarbij vooral Charloisse supermarkten voedseloverschotten schonken aan o.m. sociale restaurants en sociale supermarkten. Na 4 maanden is daar genoeg voedsel voor meer dan 11.000 maaltijden gedoneerd. De verbindingen die toen tot stand zijn gebracht bestaan nog steeds en de donaties lopen door. De verwachting is dat er dit jaar voedsel voor meer dan 30.000 maaltijden zal zijn gedoneerd door de deelnemers in Charlois.
Met de huidige uitbreiding naar Feijenoord zal de impact van lokale ondernemers door het schenken van voedsel in Rotterdam-Zuid nog groter worden. Naast de 6 vestigingen van de Albert Heijn, die vanaf oktober mee doen, doen een aantal lokale winkeliers (onder meer MCD Vreewijk, Spar Matze en Multivlaai Rotterdam-Zuid) al langer met dit project mee (meer info: www.voedselsurplus.nl).
C&V hoopt in heel Rotterdam bedrijven ertoe aan te zetten om goed voedsel niet langer te verspillen maar te schenken aan sociale projecten in de stad. Volgens C&V kan er nog veel voedsel gered worden van vernietiging en geschonken worden aan sociale projecten als de uitdaging wordt opgepakt door bedrijven, sociale organisaties en de gemeente, die op deze manier samen het verschil kunnen maken.

De stichting C&V zet projecten op om voedselverspilling tegen te gaan door bedrijven goed voedsel dat niet meer verkocht wordt, te laten doneren aan sociale initiatieven in hun eigen gemeente. C&V werkt nauw samen met Neighbourly, die in de UK, supermarktketens heeft ondersteund om voor 2 miljoen maaltijden voedsel te doneren aan liefdadigheidspartijen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden