Logo dehavenloods.nl


Bewoners van Zorgcentrum De Leeuwenhoek blij met de 'lachmuur'. Shirley (op de achtergrond) is ook blij met het resultaat. (Foto: Julia Janssen)
Bewoners van Zorgcentrum De Leeuwenhoek blij met de 'lachmuur'. Shirley (op de achtergrond) is ook blij met het resultaat. (Foto: Julia Janssen) (Foto: Julia Janssen)

Shirley Butter laat harten stralen en Rotterdam lachen

Rotterdam - Stichting LACH! laat al vijf jaar harten stralen en dat is ook haar doel: Rotterdam laten lachen. Oprichtster Shirley Butter vertelt over deze geluksmomenten die voortkomen uit de kleine dingen die het doen. Zo werd afgelopen week de vijfde lachmuur in zorgcentrum de Leeuwenhoek geplaatst.

Door Mirjam Collens

Ze heeft net hardgelopen over de Erasmusbrug. "Daar word ik intens gelukkig van, alleen al als ik die glinstering op de stoep zie", lacht Shirley. Dat geluksgevoel wilt zij bij iedereen bereiken met haar stichting, door vanuit ieders behoefte iets te betekenen. Je kan het zo gek niet bedenken of de stichting doet het. Van een praatje met iemand tot aan een bijzondere activiteit: "Schoolkinderen op Noord geven de kinderen op Zuid cadeautjes en zij bakken weer koekjes voor ouderen in een verzorgingshuis."

Onlangs zijn er traktaties voor een jarig meisje van tien gemaakt die nooit heeft kunnen trakteren op school. De rest van de week straalde het meisje van blijdschap. Met een groep vrouwen van het AZC door de Markthal lopen was ook een magische missie: "Je spreekt de taal niet, maar toch versta je elkaar." Dan is er nog het jongetje dat door het dolle heen was toen hij zag op welk gigantisch schip (ss Rotterdam) hij mocht. "Vrijwilligerswerk is nooit belangeloos want je krijgt er hoe dan ook een goed gevoel van", aldus Shirley.

Shirley groeide op onder de rook van Rotterdam en woont negen jaar op het Noordereiland met een diversiteit aan bewoners. Net zo divers zijn de vrijwilligers en Rotterdammers voor wie zij zich inzetten. Van jongs af aan wilde ze wat voor anderen betekenen. Ze knapte bijvoorbeeld een kinderkamer op bij een gezin dat dit kon gebruiken. Tijdens verre reizen, besefte ze dat er veel te doen is voor deze wereld, maar er ook genoeg te doen valt voor mensen uit de directe omgeving. Haar oma was een inspiratie: "Zij staat altijd klaar voor anderen en gelooft dat je door te delen veel meer gelukkige mensen krijgt."

Zo ontstond Stichting LACH!, bestaande uit een toegewijd bestuur en zo'n 75 enthousiaste vrijwilligers tussen de 8 en 91 jaar. Een stichting die erg blij is met betrokken meeLACHers (sponsors) als Koekela, LUSH en The Greenery. |

"Er zijn echt nog heel veel mooie mensen!", benadrukt Shirley. Stichting LACH! is voor haar een levenswijze. Ze gelooft niet in 'eenzaamheid bestrijden'. "Wel in geweldige ouderen en fantastische jongeren."

Ze heeft niks met een klaagmuur, wel met een lachmuur die de stichting in ieder Rotterdams verzorgingshuis wil neerzetten. Zorgcentrum de Leeuwenhoek was onlangs aan de beurt en beschikt inmiddels over een muur met vrolijke portretten van ouderen.

Meer berichten


Shopbox