VSW bestuurslid bevestigd het schildje op de kerk
VSW bestuurslid bevestigd het schildje op de kerk Foto: VSW- eigen opname

Transformatie Christus Koningkerk door VSW beloond met een schildje.

Algemeen 143 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Afgelopen dinsdag 25 juni was het de dag van de Nationale Transformatie & Renovatie. Een mooi moment om even stil te staan bij de tot 24 luxe huurappartementen verbouwde Christus Koningskerk gelegen aan de Statenlaan in het zogenoemde Kleiwegkwartier te Hillegersberg-Schiebroek.

De “transformatie en renovatie” en daarmee het “behoud” van deze monumentale kerk is door het bestuur van de Vereniging Stedebouwkundig Wijkbehoud (VSW) beloond met een oorkonde en een (gevel)schildje. Een onderscheiding die jaarlijks door deze vereniging wordt toegekend in het kader van behoud en/of herstel van historisch, architectonisch, stedebouwkundig of landschappelijk waardevolle elementen binnen Hillegersberg-Schiebroek-Terbregge.

Op zaterdagmiddag 22 juni jl. bevestigde bestuurslid en architect Norman Langelaan (zie foto) het schildje op de kerk. Op de andere foto zien we VSW-voorzitter Agnes van Zoelen en Léon Brandwijk, (mede-)eigenaar van Accresco Vastgoed, de projectontwikkelaar en eigenaar van De Statenkoning.

De naam voor dit project is heel toepasselijk “De Statenkoning”; een samenvoeging die voortkomt uit Statenplein en Koningskerk. De transformatie van deze voormalige Rooms Katholieke kerk mag worden gezien als een uniek project. Het is een ontwikkeling van Accresco Vastgoed, die op deskundige wijze werd uitgevoerd door aannemingsbedrijf Van der Tempel uit Schiedam. Om parkeeroverlast in de directe omgeving te voorkomen is voor de bewoners onder het kerkgebouw een speciale parkeerkelder gerealiseerd.

De voormalige rooms-katholieke kerk werd gebouwd in de periode 1928-1930 en was een ontwerp van architect H.P.J. de Vries. De kerk is onderdeel van het Christus Koningcomplex waartoe ook een pastorie, klooster en later gebouwde school behoren. Na een blikseminslag in 1991 dreigde de torenspits in te storten en werd daarom gesloopt. De spits werd niet hersteld en de kerk werd in 1997 tot gemeentelijk monument verklaard. Het parochiebestuur tekende bezwaar aan en zag de kerk liever gesloopt. Dankzij een actie van de buurtbewoners i.s.m. de VSW bleef het gehele complex uiteindelijk behouden en kreeg de kerk een woonbestemming.

Léon Brandwijk, Accresco Vastgoed en VSW-voorzitter Agnes van Zoelen poseren bij het aangebrachte VSW schildje
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant