Logo dehavenloods.nl


'Ik heb ontdekt dat Rotterdam een stad is waar ik kan en wil leven.'
'Ik heb ontdekt dat Rotterdam een stad is waar ik kan en wil leven.' (Foto: Els Neijts)

Alexey Shifman over zijn fotogalerie RAW

Rotterdam - Hoewel hij in zijn geboorteplaats, het Russische Sint-Petersburg, omringd was door kunst en daar gretig aan snuffelde, vertrok Alexey Shifman met een beurs naar Parijs voor een opleiding tot scheepsbouwkundig ingenieur. Toch opende hij na de nodige omzwervingen begin september zijn eigen fotogalerie RAW. in het Oude Westen. "Ik heb ontdekt dat Rotterdam een stad is waar ik kan en wil leven en experimentele fotografen een eigen platform geven.''

Na zijn opleiding in Parijs kreeg Alexey een baan in de haven van Antwerpen. Een headhunter haalde hem naar Rotterdam. Daar blies hij een van zijn oude liefdes - de fotografie - nieuw leven in. "Ik heb van alles aan cursussen en opleidingen gedaan, van schilderen tot fotografie, maar voelde me nooit echt goed genoeg, geen echte kunstenaar. Ik ontdekte dat ik beter was in kunst van anderen laten zien. De andere kant van het muntje zeg maar. Daarom wilde ik naast mijn gewone werk heel graag iets in art consultancy doen. En omdat ik best een beetje gek ben wilde ik dat perse op eigen kracht proberen. Ik houd al heel lang van fotografie - als kind hielp ik mijn vader vaak in de doka - en ontdekte dat veel experimentele fotografen geen plek hebben om hun werk te laten zien. Dus dat was bingo!"

Ondanks dat zijn galerie in de Coolsestraat 75 officieel RAW Streetphoto Gallery heet, noemt Alexey het werk dat hij tentoonstelt liever geen straatfotografie. "Er gebeurt tegenwoordig veel in de wereld wat mensen als bevreemdend ervaren en dat - bijvoorbeeld - delen door hun foto's. Dergelijke foto's zijn puur gebaseerd op gevoel. Techniek kun je leren maar voor echt mooi, doorleefd werk moet je levenservaring hebben. Ik ben heel zorgvuldig met de artistieke talenten en specifieke kwaliteiten van 'mijn' fotografen en ga als het ware een partnerschap met hen aan. Hun werk is vaak niet alleen heel mooi, de makers zetten er ook hun puur persoonlijke handtekening mee. Ze laten zien wat hun standpunt is over het leven."

De agenda met tentoonstellingen loopt snel vol. Tot ver in 2018 staan al tien exposities gepland. Deze maand komen de spots op het werk van Rotterdamse fotografen te staan. Alexey: "Ik ben heel blij met alle belangstelling. Die had ik niet verwacht. Ook al ben ik inmiddels zelf een echte Rotterdammer geworden: simpel en direct! Ik wil behalve de galerie runnen ook een platform bieden waar iedereen zich in fotografie kan leren uiten, elkaar kan ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Een soort beweging in gang zetten met een heel lokale factor."

www.rawstreetphotogallery.com

Meer berichten


Shopbox