Tijs van Ruth bij zijn watertank gemaakt van een vat sla-olie en pallets.
Tijs van Ruth bij zijn watertank gemaakt van een vat sla-olie en pallets.

Tijs van Ruth spoelt zijn toilet schoon met de watertank op zijn dak

Algemeen 391 keer gelezen

Rotterdam - Klusser Tijs van Ruth heeft van zijn huis en tuin een milieu-experiment gemaakt. Met onder andere een watertank op zijn dak, draagt hij zijn steentje bij aan een beter milieu. “Het hoeft niet moeilijk te zijn.”

Door Britt Henneken

Sinds maart dit jaar heeft Tijs van Ruth, eigenaar van een klusbedrijf in Rotterdam, een watertank op zijn dak staan. “Via een regenpijp komt het water in de tank. Die bestaat in mijn geval uit twee vaten die ieder een kubieke meter groot zijn. Met stortbuien zoals we deze dagen hebben, kan een vat na één bui al voor de helft vol zitten.”

Met het water dat hij uit de twee tanks haalt, kan hij vier weken lang zijn tuin besproeien, het huis schoonmaken en het toilet doorspoelen. “We zijn met vijf mensen hier in huis, dus als je met minder bent, kun je er nog langer mee doen.” Douchen met het opgevangen water gaat nog niet. Omdat douchewater op een andere manier gefilterd moet worden om schoon genoeg te zijn om je lichaam ermee te kunnen wassen.

“Regenwater en afvalwater komen beiden in het riool terecht. Hierdoor raakt het riool overbelast. En dat terwijl het regenwater nog prima gebruikt kan worden”, stelt Van Ruth. Zo begon hij aan zijn zoektocht naar een manier het regenwater toch te kunnen gebruiken. Een maand lang heeft hij gepuzzeld en geklust, maar de watertanks op zijn dak bezorgen hem een hoop plezier. “Nu kan ik binnen een dag een tank bij een klant plaatsen.”

De watertank van Van Ruth kostte zo’n 700 euro, maar de kosten verschillen per situatie. “Je krijgt dat bedrag niet terug. Ik heb uitgerekend dat ik ongeveer 80 euro per jaar bespaar op mijn waterrekening. Dat betekent dat ik over 9 jaar mijn tank heb afgelost.” Je moet dan ook geen watertank nemen als je geld wilt besparen. “Je doet het alleen als je een bijdrage wilt leveren aan een beter milieu. Er komt veel minder schoon water in de grond en in het riool terecht door een watertank te gebruiken.”

Maar de watertank bouwen, is niet het enige dat Van Ruth doet voor het milieu. “Toen ik toch bezig was op het dak, heb ik direct plantjes gepoot. Dit zorgt voor verkoeling van het dak en daarmee het huis.” Daarnaast heeft Ruth ook een zonnepaneel op zijn schuur waarmee hij enkele apparaten van stroom voorziet. “En ik heb ook nog kippen en een appel- en perenboom. Zo hoef ik voor mijn fruit en eieren niet naar de winkel.” Ook maken ze bij Tijs van Ruth thuis hun eigen wasmiddel en douchegel. “Dit zijn allemaal kleine dingen die ik uitprobeer om minder slecht te zijn voor het milieu. Het is voor mij een leuk experiment.”

Om zijn medemens aan te sporen ook beter om te gaan met regenwater, bedacht Van Ruth het initiatief #nattekrat, dat volgend jaar start. Hierbij wordt via de regenpijp het regenwater direct naar een plantenbak gestuurd waardoor zij water krijgen. Hierdoor hoef je geen schoon kraanwater te gebruiken. En volgens Van Ruth vinden de planten regenwater nog lekkerder ook!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant