Foto: Eva de Graaff

Linda Post maakt interieurproducten van Rotterdamse iconen

Rotterdam - Eigenlijk wilde ze naar de dansacademie, maar na de middelbare school studeerde Linda Post aan de PABO. Met haar papiertje op zak vertrok ze naar Zambia en later Fiji, een klein eilandje op het zuidelijk halfrond, om daar les te geven. Eenmaal terug in Rotterdam werkte ze in de horeca en op een kinderdagverblijf. Wat had ze eigenlijk nog niet gedaan? Juist. Interieur ontworpen. Hoog tijd voor haar volgende stap. Ze richtte ROTT op, waar ze restjes van Rotterdamse iconen gebruikt om daar interieurproducten van te maken. 'Want weggooien, is zonde", volgens de ROTTerdammer van de Week.

Door Eva de Graaff

Hoe is het gekomen?

"Ik ben heel slecht in weggooien! Ik houd van oude materialen. Ik kan niet begrijpen dat mensen het wegdoen. Het heeft historische waarde. Het verhaal achter een oud, versleten kozijn vind ik veel mooier dan een nieuwe plank hout uit de bouwmarkt. Toen ik vorig jaar de steigerhouten trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw beklom, dacht ik meteen: wat zou het zonde zijn als dat materiaal zomaar wordt weggegooid, want daar kan je echt iets moois van maken."
En dat heeft ze gedaan. Want na haar 'ROTTbankies', die ze van de trap maakte, verzamelde ze meer materialen van beroemde Rotterdamse gebouwen om interieurproducten van te maken. "Bijvoorbeeld de houten vloer van de tramremise of stalen buizen van de Willemsbrug."


Waarom Rotterdamse
resten?

"Rotterdam voelt als mijn stad. En ik denk dit gevoel met veel Rotterdammers te delen. Het staat dicht bij mij en de producten die ik maak, zijn daardoor herkenbaar. Als ik over de Erasmusbrug fiets, beloont het uitzicht ontzettend. De skyline is prachtig. Dan heb ik echt het gevoel dat ik in een wereldstad woon. Iedereen heeft herinneringen liggen in een stad, ik wil deze door de producten letterlijk tastbaar maken. Zelf noem ik de eindresultaten 'emotrieur': een combinatie van emotie en interieur."


Waar ben je nu mee bezig?

"Zoals je misschien wel weet, wordt de Maastunnel gerenoveerd. Ik ga aan de slag om nieuw leven in de houten roltrappen te blazen! Ook dit is heel herkenbaar voor mensen. Laatst vertelde een mevrouw dat ze haar allereerste zoen kreeg op die roltrap en hoeveel mensen hebben daar staan stoeien om rechtop te blijven staan met hun fiets in de hand? Iedereen kan straks een stuk van het historische materiaal in de woonkamer hebben staan. Maar dan
omgetoverd in een praktisch product."


En wat ga je er van maken?

"Ik heb nu nog geen idee. Ik weet nooit van tevoren wat ik ga maken. Ik moet het oude materiaal zien en voelen. Dan weet ik pas wat er precies mogelijk is en maak ik een concept. De materialen waar je het minst van verwacht, worden vaak de leukste producten."

Meest trots op?

"Lastig, want alles wat ik
(ver)maak heeft een uniek verhaal. Maar de ROTTlampen van De Hef, vind ik wel erg bijzonder. De Hef is echt een icoon. Rotterdammers hebben er binding mee. En nu staan er stukken van De Hef bij mensen in de huiskamer, maar dan vermaakt als lamp. Omdat de brug werd voorzien van nieuwe verlichting, heb ik lampen van de restjes gemaakt. In het materiaal van De Hef zaten gaten. Precies daarin paste de fitting van een lamp. Dus dat kwam nog goed uit ook."


Wat staat er nog op je
bucketlist?

"Het is maar net wat op me af komt. Ik weet het nooit van te voren. Maar ik droom wel. Bijvoorbeeld over de Erasmusbrug. Zoals ik zei heeft
iedereen wel een favoriete Rotterdamse plek. De Erasmusbrug is de mijne. En bijvoorbeeld de Kuip. Die staat ook op mijn lijstje. Ik denk dat er veel Rotterdammers enthousiast worden als er delen van de Kuip zijn verwerkt in hun interieur."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden