Eén van de grote publiekstrekkers van Eveline en Marcel zijn de Play Alongs, waarbij iedereen meteen met één vinger kan meespelen.
Eén van de grote publiekstrekkers van Eveline en Marcel zijn de Play Alongs, waarbij iedereen meteen met één vinger kan meespelen. Foto:

Liskwartier wil Ukulele Paradijs in ‘mierzoet’ pandje aan Bergselaan houden

Algemeen 28 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners van het Liskwartier in Noord zijn een petitie gestart voor het behoud van de publieke functie van Bergselaan 186a. Aan kop van de stoet ‘petitionarissen’ marcheren Eveline Ketterings en Marcel van der Zwet, omdat zij pas kort geleden hun Ukulele Paradijs in het ‘mierzoete’ pandje gevestigd hebben. “De gemeente wil het openbaar verkopen als woonhuis”, briest Eveline.

Door Els Neijts

Het overvloedig met bladgoud en andere tierlantijnen versierde, historische pandje uit 1914 huisvestte in vroeger dagen onder meer banketbakkerij Vroon en het tot ver buiten de buurt geliefde café van ‘Bolle Hans’. Sinds 2013 zat er een shisha lounge die de bijnaam Goudhoekje kreeg. Op 30 augustus vindt de officiële opening van de muziekwinkel en het ieniemienie theatertje van Eveline en Marcel plaats. Als de petitie niks uit mocht halen, moet het ukulele-minded duo er over een half jaar alweer uit.

Plek voor de buurt

“De gemeente wil het openbaar verkopen als woonhuis”, briest Eveline. “Dan wordt dit bijzondere pandje een saai, dood ding, en verliest de buurt een plek die mensen met elkaar in contact brengt. De meeste buurtbewoners willen sowieso liever een café terug. Wij willen daar uiteenlopende extra’s aan toevoegen. Zoals de culturele wandelroute versterken, talent uit de buurt bevorderen en thema avonden organiseren.

Op de Play Alongs kan bovendien iedereen met één vinger klassiekers mee komen spelen. Daar heeft Marcel een speciaal boekje voor samengesteld, het My First One Finger Ukulele Songbook. Daarin staan twintig wereldnummers als On the road again van Canned Heat, House of the rising song van The Animals, maar ook het Eén vinger liedje van Jantje van Leiden.”

Je speelt het zo

Sinds het stel Bergselaan 186a betrok, heeft het er nadrukkelijk het eigen ukulele-stempel op gedrukt. Hoog aan de muur van het voorste gedeelte hangt een groot aantal van dit type snaarinstrument. “Voor de verkoop”, knikt Marcel richting plafond. “Want hoewel er vaak lacherig gedaan wordt over de ukulele - wíj schrijven geen ukElele, maar ukUlele - groeit de belangstelling weer.” Eveline is er van overtuigd dat de laagdrempeligheid van het kleine gitaartje daar een grote rol in speelt. “In crisistijden zie je de hype weer opkomen. Want het kost geen reet, en je speelt er zo op weg. En nee, je hoeft er ook geen geduld voor te hebben. Dat heb ík ook niet!”

Om het kleine gitaartje te leren bespelen bedacht Marcel al in 1998 de interactieve Ukulele Chord Finder en zette die online. Eveline: “Hij was al meteen razend populair. Op hoogtijdagen hadden we wel 2500 bezoekers per dag. Toen moest je nog inbellen, nu kun je een Play Along abonnement nemen via YouTube. Daar kun je ook onze filmpjes en clip bekijken.”

Kijk voor meer informatie over de petitie, en het tekenen ervan, op ukulele.nl.

Uit de krant